Fotbollscupen som förenar
Studium Cup är fotbollsturneringen för studerande inom Göteborgs Stad vuxenutbildning. Alla utbildningsanordnare för vuxenstuderande i staden är inbjudna att delta med ett herr och ett damlag. I år deltog lag från: Hermods, Eductus, Folkuniversitetet, ABF, Sveas, Cuben Utbildning och Studium.
Fotbollen förenar
I deltagande lag tränar personer från olika kulturer och bakgrunder tillsammans och kämpar mot gemensamma mål. Genom fotbollen skapas värdefull gemenskap och nya vänskapsband knyts. Studium är arrangör och initiativet till cupen togs av en fd. elev på Studium som önskade att fotbollen skulle öka kommunikationen mellan eleverna och främja fred, demokrati och respekt. Ett viktigt budskap såväl då som nu.
Mer än bara fotboll
Studium Cup handlar om så mycket mer än bara fotboll, lika viktigt är det med deltagande, kommunikation och vänskap. Alla som spelar har olika bakgrund och erfarenhet – vissa har aldrig ens sparkat på en boll.
-Vi tror och hoppas på att fotbollen förenar – att det är lättare att kommunicera och samlas kring något som alla förstår och kan delta i säger Martina Öhrling, projektledare för Studium Cup.
-Fotbollen är bara en del utav den härliga festen, lika stor del är gemenskap och vänskapsband som knyts mellan skolorna.
Matilda Brinck-Larsen inviger
Någon som vet hur viktig fotboll och föreningsliv är för samhället och integrationen är Matilda Brinck-Larsen, årets invigningstalare.
Matilda är fotbollstränaren som brinner för alla ungar och som har bestämt sig för att alla ska få ett varmt mottagande i Sveriges fotboll och samhälle. Hon är gruppchef på ett asylboende och tränare för Sandarna Lag C. Laget har bara funnits i drygt två år, men är redan en både välkänd och viktig institution i Göteborg. Sandarna Lag C är det lag som ger ensamkommande flyktingungdomar både ett fotbollslag och ett sammanhang. I fotbollslaget har ett 90-tal ensamkommande ungdomar hittat hem.
– Det är så himla lätt att bedriva föreningsliv med barn som följer normen, är resursstarka i sig själva och har resursstarka föräldrar, men vi uppstod som en direkt reaktion på att de här ungarna inte kände sig välkomna hos de etablerade klubbarna, säger Matilda.
Matilda är också övertygad om att samhället behöver jobba för att förstärka föreningslivet som en av de starkaste skyddsfaktorerna.
–När ungarna är en del av ett sådant sammanhang kan vi påverka dem, är de inte inom ramen för en kontrollerad fritid, är de på andra platser och gör andra saker, som i sig kan hota välfärden.
Text och Bild Charlotte Ljungman, kommunikatör Studium