Svenska som andraspråk
Kurser för dig som har svenska som andraspråk
Här finns kurser för dig som har svenska som andraspråk. Du kan läsa svenska för invandrare (sfi), matematik, geografi, datorkunskap och en kurs om hur det är att leva i Sverige. Kurserna är på lätt svenska och för nybörjare.
- Kursstart Januari 2024
- Sista ansökningsdag 20 oktober
- Kursstart Mars 2024
- Sista ansökningsdag 19 januari 2024
- Plats Studium, Styrmansgatan 21B, Göteborg
Jag känner trygghet och lärarna anpassar undervisningen efter var och en.
Anpassad utbildning – svenska som andraspråk
Sfi – svenska för invandrare
Du som är nyanländ i Sverige kan läsa sfi på Lärvux. Du får träna på att förstå och tala svenska i olika situationer. Du får också träna på att läsa och skriva på enkel svenska och lära dig om hur det svenska samhället fungerar. Undervisningen sker i mindre grupp och i långsam takt.
Ansökningskod: SÄSFI
Matematik för nybörjare
Kursen vänder sig till dig som är nyanländ till Sverige och behöver lära dig viktiga matematiska ord och begrepp på svenska. I kursen får du lära dig att räkna och använda matematiska tecken. Du får även öva på ord för att förstå tid, använda klockan och förstå pengars värde. Efter orienteringskursen kan du söka en av kurserna i matematik på grundläggande nivå.
Ansökningskod: SGRORI71C
Geografi på lätt svenska
I kursen geografi får du lära dig att förstå och använda världskartan och jordgloben. Du får lära dig om hur jordens olika klimat och växtzoner påverkar människan. Kursen tar också upp miljöfrågor och hur dina val i vardagen kan påverka miljön.
Ansökningskod: SGRGEO7
Datorkunskap för nybörjare
Kursen vänder sig till dig som vill lära dig hur man använder en dator. Du kommer att få lära dig att starta datorn, logga in på internet, skriva och spara ett dokument. I kursen lär du dig också hur du kan hålla kontakten med kompisar genom att skicka e-post och vara med på sociala medier.
Ansökningskod: SGRORI71G
Att leva i Sverige på lätt svenska
Kursen ges på lätt svenska och riktar sig till dig som läser sfi eller svenska som andraspråk. I kursen får du lära dig hur det är att leva i Sverige, till exempel om boende, miljoch familj. Du får också lära dig om olika samhällsfunktioner och samhällsservice, till exempel räddningstjänst, sjukvård, yrken och fritid.
Ansökningskod: SGRSAMV
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter till Arbetsmarknad- och vuxenutbildningen
Adress: Brogatan 4, Göteborg
Telefon: 031-368 30 00
E-post: info@arbvux.goteborg.se
Här hittar du mer information om Arbetsmarknad- & Vuxenutbildningen
Här hittar du vuxenutbildningens öppettider
Hitta till Studium på Styrmansgatan
Adress: Styrmansgatan 21 B, Göteborg.
Med kollektivtrafik: Du kommer lättast till Studium på Styrmansgatan med kollektivtrafik. Hållplatsen heter Kaptensgatan. Från hållplatsen är det ungefär fem minuters promenad till skolan. Om du inte hittar kan du ringa oss på 031-367 32 00.
Vi är skolan för dig som är vuxen och behöver extra stöd!
Hos oss får du chans att lära dig nya saker, helt i din egen takt. Du kan studera på deltid eller heltid. Vi har både yrkesutbildningar och enskilda kurser.
I alla våra kurser och utbildningar utgår vi från vad du redan kan och vad du behöver lära dig. Du får lära dig mer för att klara dig bättre i vardagen och i samhället. Vi har trygga, erfarna lärare som hjälper dig på bästa sätt. Du får använda datorer, surfplattor och böcker. Ibland får du gå på studiebesök för att lära dig mer.
Studieplanering
Tillsammans med lärare och vägledare planerar du dina studier och innehållet i undervisningen utifrån dina behov och tidigare kunskaper. Undervisningen hos oss sker i små grupper i lugn takt. På kurserna för du betyg eller intyg. Utbildningen kostar ingenting. Ibland får du betala för böcker, kopior och arbetskläder.
Dokumenterade intyg
Alla elever som läser kan få sina kunskaper dokumenterade i ett intyg.
Ansökan
Så här ansöker du
Din ansökan ska göras på en blankett som du skickar in till Arbetsmarknad- & Vuxenutbildningen i Göteborg. Blanketten hittar du här. Du ska bifoga betyg eller intyg från tidigare studier tillsammans med din ansökan.
Få hjälp med din ansökan
Du kan få hjälp med din ansökan. Kontakta studie- och yrkesvägledarna på Arbetsmarknad- & Vuxenutbildningen i Göteborg. De hjälper dig att att planera dina studier och att fylla i din ansökan. Ring eller skicka e-post för att boka en tid för att få hjälp.
Du ska bifoga betyg eller intyg från tidigare studier tillsammans med din ansökan.