”Det som ger liv i jobbet är att man tar hand om människor och ser till så att de har det bra”

Att Alvina började läsa till undersköterska på Studiums Vård- och omsorgsprogram var lite av en slump. Hon är faktiskt lite förvånad över hur lätt och roligt det är att studera!

Alvina trivs i skolans vackra gamla byggnad i Majorna. Hon tycker att det är kul att träffa människor och att få lära sig nya saker. Alvina gillar att gå i skolan eftersom hon mer får bestämma över hur hon ska lägga upp sin egen tid då. Tidigare, när hon jobbade heltid på ett café, var cheferna ofta stränga och bestämmande.

– Jag drömde länge om att äga en restaurang och jobba i en bar. Att jag började i skolan igen var oväntat, men nu när jag har läst halva utbildningen tycker jag att det är väldigt spännande och intressant.

I höstas gjorde Alvina praktik i fyra veckor på ett demensboende i centrum. Hon hade aldrig tidigare kommit i kontakt med Alzheimers eller demens men hon tycker att praktiken var väldigt bra och givande.

– Vissa av vårdtagarna såg ut att ha det bra medan andra var förvirrade och hade ångest. Det uppstod många nya, roliga situationer där och de gamla sa ofta roliga saker.

Alvina tänker att det bästa med yrket som undersköterska är att det verkar vara meningsfullt, och att sammanhållningen med kollegor och vårdtagare är viktig. Förutom vårdjobb har Alvina flera andra framtidsplaner, bland annat så funderar hon på att plugga konst på universitetet eftersom att måla tavlor länge har varit ett stort intresse. Hon tycker dock det verkar bra att jobba som undersköterska och om hon trivs och tycker att vården är rolig så kan hon tänka sig att plugga vidare till sjuksköterska.

– Många väljer att inte bli undersköterskor men folk vet inte hur meningsfullt det är att jobba inom vården.