Jag trivs när jag får vara ute och göra praktiska saker

Anna har säsongsarbetet i flera år på Västra Kyrkogården och hon älskar att jobba där.

 

Jag träffar Anna en kall och blåsig höstdag på Landeriet där hon går den ettåriga utbildningen Trädgård – skötsel och anläggning inom ramen för Studium Trädgård.

Regnet hänger i luften men det verkar inte störa Anna, hon tycker om att jobba utomhus och arbeta tills hon blir helt slut i kroppen.


“Dessutom är det bra för växterna att det kommer regn nu. Det var så torrt i sommar. Det enda vi gjorde på kyrkogården var att vattna.“


Anna har säsongsarbetet i flera år på Västra kyrkogården och hon älskar att jobba där.

Att Anna började läsa i höstas beror just på jobbet på kyrkogården. Reglerna för att få fast anställning där har nämligen ändrats och nu krävs det en trädgårdsutbildning. Även om hon tycker om utbildningen så är det ovant för henne att studera.

“Det är inte min grej att läsa, jag läser annars bara barnböcker för min son. Om jag ska lära mig något får jag läsa varje stycke typ fyrtio gånger.”

Förra veckan träffade hon en studie- och yrkesvägledare som gav henne tipset att bara läsa en stund, sen gå ut och göra något annat för att sedan fortsätta läsa igen.

Anna har inte provat att plugga på det viset ännu men hon tror att det kan fungera bättre.

I framtiden hoppas Anna få fast anställning på kyrkogården och äntligen få lite trygghet och kunna ha semester så att hon kan vara med sin son på sommaren.

På utbildningen gör hon ungefär samma saker som hon gjort på kyrkogården Hon gräver, planterar växter, rensar ogräs, beskär buskar osv. Nu lär hon sig att sätta in den praktiska kunskapen i ett större sammanhang.

”Och jag trivs när jag får vara ute och göra praktiska saker”, avslutar Anna.

Är du nyfiken på Studiums vuxenutbildningar?

Här kan du läsa mer om våra utbildningar som leder till jobb>