Aresow: ”Jag vill bli polis, det är ett så viktigt jobb”

Aresow är en social tjej som gillar att prata. Men det har inte alltid varit så. När hon kom till Sverige var hon blyg och vågade inte själv prata med människor när hon inte kunde språket. Istället gömde hon sig bakom sina syskon.

För sex år sedan kom Aresow till Sverige från Afghanistan. Den första tiden i Sverige minns hon att hon så gärna ville prata med människor men kunde inte.

– Jag vågade inte riktigt prata svenska. Jag gömde mig bakom mina syskon och skickade fram dem att prata i stället säger hon. Men jag har blivit modigare. Jag bestämde mig för att jag måste klara mig mer själv, att jag måste lära mig svenska ordentligt.

Nu läser hon Sfi D på Studium och är en social tjej som gillar att prata. Att prata svenska är också det hon tycker är lättast, grammatik och att skriva är svårast. Lärarna på Studium beskriver hon som snälla och hjälpsamma. Förra året var det en lärare som visade svensk film varje tisdag och det gillade Aresow.

– Filmerna var textade och det var jättebra att både höra språket och läsa samtidigt.

När hon inte studerar tycker hon om att träna, gärna simning eller löpning. Under somrarna har hon jobbat extra på förskola, på café och i mataffär. På frågan vad hon vill arbeta med i framtiden kommer svaret snabbt:

– Jag vill bli polis, det är ett så viktigt jobb. Jag hoppas att jag kan få hjälpa kvinnor som är hotade. Jag ser fram emot att få en utbildning och ett jobb här i Sverige.

Aresow studerar Sfi på Studium