I min klass är vi från olika länder med olika språk och olika kulturer

I framtiden så vill Branislav först gå färdigt sin utbildning, jobba ett tag och sedan kanske utbilda sig vidare.

Branislav sitter redan i entrén på ålderdomshemmet och väntar när jag kommer för att intervjua honom. Han har på sig en mörkblå skjorta med namnbricka och ser ut att trivas bra i sina arbetskläder. Branislav gör den första av tre praktikplatser på utbildningen Vård och omsorg Språkstöd, här på Björkekärrshus och han tycker verkligen om att vara där. De som jobbar där känns nästan som en familj och att jobba med äldre tycker han känns viktigt.

”Gamla människor är så snälla, det är vår uppgift att göra vårt bästa och vara snälla tillbaka”

Branislav återkommer flera gånger till hur viktigt det är att känna medkänsla och empati. Det är inte lätt att behöva flytta från sitt hus eller sin lägenhet när man blir gammal.

När Branislav var 16 år gammal började han jobba med blommor som florist i Kroatien och Serbien i forna Jugoslavien. Det jobbade han med i närmare 30 år. När han kom till Sverige för nio år sedan fortsatte han att jobba i en blomsterhandel nära ålderdomshemmet där han praktiserar. Flera av de äldre damerna kände igen honom när han började praktiken.

“Branislav vad gör du här? Ska du bli läkare eller?”

Han skrattar förtjust vid minnet och det märks att han trivdes med sitt gamla jobb väldigt bra. Hans erfarenhet som florist är något positivt som han bär med sig när det gäller att möta människor i livets olika skeenden.

Eftersom Branislav trivdes så bra som florist, hans stora intresse är blommor och speciellt orkidéer, var han osäker i början av utbildningen. Han hade tidigare aldrig jobbat inom vården och det var därför något nytt och okänt för honom. Men han trivs dock bra på Studium.

“I min klass är vi från olika länder med olika språk och olika kulturer, men som grupp funkar vi bra ihop.“

I framtiden så vill Branislav först gå färdigt sin utbildning, jobba ett tag och sedan kanske utbilda sig vidare.

Är du nyfiken på Studiums vuxenutbildningar?

Här kan du läsa mer om våra utbildningar som leder till jobb>