Passionen till mat driver mig

Nu när Johannes nästan är färdig med sin utbildning på bageri och konditori har han stora förhoppningar inför framtida jobb. Till jul har han fått en timanställning på Villa Belparc där han ska hjälpa till med julborden. Det är brist på kockar i branschen, så förhoppningsvis kan det jobbet leda vidare till en anställning.

Snart är Johannes klar med sin utbildning och har lite blandade känslor om att ta sig in i branschen.

– Det ska såklart både bli roligt och läskigt att komma ut i arbetslivet. Här på skolan får man ju testa och begå misstag. det är bara man själv, och kanske betygen som blir lidande om något går snett. Fast sen, på riktigt, måste det bli rätt med en gång, när man har tidspress och måste leverera så att kunden blir nöjd.

Johannes gick först och utbildade sig till kock men utvecklade under utbildningen även ett intresse för konditori. Han tror att dessertkunskaperna kan vara ett bra komplement till kockutbildningen.

Att jobba som kock tror Johannes är rätt jobb för honom, men det är ett ganska tufft yrke.

– Man arbetar antingen tidiga morgnar eller sena kvällar, det kan vara väldigt stressigt och köken är inte ergonomiskt anpassade. Det blir ofta att kockarna får stå länge och jobba i obekväma positioner. Det är inte alls lika glamouröst som i matprogrammen på tv.

Att utbilda sig inom restaurang var ingen självklarhet från början. Tidigare har Johannes arbetat som yrkesmilitär, vaktkonstapel på häktet och även som ordningsvakt. Det var när han jobbade med event i Norge som han kom i kontakt med många kockar och tyckte att kockyrket verkade spännande.

– Jag har en passion för yrket hantverksmässigt och har alltid haft intresse för den konstnärliga biten och för smakerna.

I framtiden vill Johannes gärna äga en egen restaurang med inriktning på vegetarisk och vegansk kost. Maten ska helst vara ekologisk och närodlad.

– Det hade varit häftigt att ha en restaurang mitt inne i stan, men jag ser även att det finns ett behov ute på landsbygden