Min dröm är att starta en egen restaurang

Laye jobbade som Måltidsbiträde och fick reda på utbildningen till Storkökskock genom sin arbetsplats. Då tänkte han direkt att: Detta är en utbildning för mig! Laye gillade att jobba som måltidsbiträde men så fort han fick chans var han alltid med och hjälpte till i köket – det var helt enkelt där han ville vara.

– Jag ville vara med där maten gjordes från grunden och lära mig allt allt!

Laye är född i Guinea, men drömde alltid om Europa. Först var planen att bli fotbollsspelare.

– Det var svårt, jag nådde inte tillräcklig nivå för att kunna försörja mig. Så då började jag jobba och har jobbat med allt från städ till disk till nu, storkökskock!

Det blev en lång väg att nå dit han är idag men Laye är väldigt nöjd med sitt val.

– Under utbildningen kände jag hela tiden att det var rätt val, jag utvecklades varje dag och hade bra betyg i allt. Efter några olika praktikplatser blev jag erbjuden jobb och nu jobbar jag på Lilla Solstrålegatans förskola. Här är alla som jobbar glada och snälla, ganska olikt från de tidigare platser jag jobbat på. Här handlar det mer om trivsel och att må bra, inte så mycket om pengar.  Så det är en jättebra arbetsplats!

Vad har du för framtidsdrömmar?

Målet i framtiden är att starta och driva en egen restaurang. Inriktningen? Afrikansk mat mixat med europeisk. Alla ska kunna hitta något de gillar! Vägen dit kan också kombineras med Layes andra dröm – att jobba som lärare inom matlagning.

– Jag vill ge tillbaka det som jag själv fått uppleva. Mina lärare på Studium var fantastiska och inspirerande. Om jag kan hjälpa någon annan likt min situation blir jag glad!

Om du skulle tipsa elever som går på Studium idag om hur man bäst får jobb, vad skulle du säga till dem?

– Visa driv, gilla det du gör och visa att du vill lära dig. Var inte rädd att hugga i på alla platser i ett kök, du lär dig alltid något och kan använda alla olika erfarenheter i din strävan att nå ditt drömjobb. Och en sal som är väldigt viktig – försök att direkt komma in i gänget, var social, glad och trevlig!

Laye utbildade sig till Storkökskock och har nu fast anställning som kock på en förskola