Fredagsmys verkar vara väldigt viktigt i Sverige!

Marijana Acimovic läser D-kursen på Sfi på Studium. Hon går i skolan tre dagar i veckan och är ute och praktiserar på en förskola två dagar. Marijana har tidigare arbetat som lärare i serbiska språk och litteratur.

– Jag vet inte om jag ska bli förskollärare sen, det är bara praktik för att lära mig språket. I mitt hemland var jag utbildad lärare så jag har utbildning i pedagogik.

Marijana har varit i Sverige i två år men började lära sig svenska för fem månader sedan. Innan pratade hon bara engelska även om hon bodde i Sverige. Marijana menar att om man inte jobbar i Sverige behöver man heller inte kunna prata svenska. Alla här kan prata engelska.

– Om jag till exempel är på vårdcentralen eller lämnar barnen på förskolan, så kan jag prata med förskollärarna på engelska, det är helt ok. Men jag vill lära mig svenska eftersom jag vill stanna länge i Sverige.

Drömjobbet

Marijana gillar att jobba som lärare. Hon tycker om att förklara och berätta. Hon tycker även att det är spännande med små barn.

– Det är så mycket man kan hjälpa dem med, allt ifrån språk till att förklara saker för dem. Jag väljer mellan att vara lärare för småbarn eller vara lärare för stora barn.

Marijanas dotter är sex år och det var hon som motiverade henne till att lära sig svenska.

– Jag vill kunna hjälpa henne med skolarbetet. Jag vill också lära känna svenska människor, och då är det lättare om man kan svenska. I språket finns också mycket man kan lära sig om kulturen i ett land t.ex. verkar fredagsmys vara väldigt viktigt i Sverige!