Jag studerar hårt för att kunna fortsätta jobba som sjuksköterska

Dagen före intervjun med Nihel kommer det ett mail från hennes lärare: Hurra! Nihel vill klara det själv, utan hjälp från tolk! För sådan är Nihel – hon lär sig snabbt och pratar nästan obehindrat när vi ses.

Efter att bara har varit fem månader i Sverige försöker Nihel att lära sig det nya språket så fort hon bara kan.

– Jag pluggar mycket på min Sfi-kurs, tittar på svenska tv-program och lånar böcker på svenska från biblioteket.

Det är inte konstigt att Nihel verkligen vill lära sig. Om hon bara behärskar och kan använda språket tillräckligt bra så kan hon fortsätta jobba som sjuksköterska. Nyligen skickade hon in sitt examensbevis från universitetet i Tunisien till Socialstyrelsen för validering.

Nihel arbetade först på förskola i sitt hemland, precis som båda av hennes två äldre systrar gör. Men hon tyckte att det var ett alldeles för stort ansvar att ta hand om andras barn…

Därför började hon läsa på universitet och när hon var utexaminerad sjuksköterska började hon jobba på sjukhusets akutmottagning.

Nihel är gift med sin man sedan tre år och tillsammans har de en liten flicka som är ett år och åtta månader. Hennes man kommer också från Tunisien och har bott i Sverige i femton år.

– Han pratar jättebra svenska och pratar göteborgska! Vi träffades på Facebook först och pratade med varandra länge.

Nihel packade sina väskor och lämnade Tunisien för att börja ett nytt liv i Sverige. Hon är glad över sitt beslut, ångrar ingenting men säger att hon kan sakna sitt gamla land som hon pratar om med värme.

– Som tur är kan jag ha daglig kontakt med min familj via telefon eller över internet.

Hon och hennes systrar är nära varandra i ålder och tillsammans var de oskiljaktiga under uppväxten.

– Mina systrar var alltid bredvid mig. Jag vill därför ha en till dotter så att min flicka inte ska växa upp ensam. Häromdagen såg jag hur hon lekte med sin egen skugga och då tänkte jag att hon måste få en syster att leka med!

I framtiden vill Nihel jobba som sjuksköterska och gärna ta hand om äldre människor.

– Vi kommer ju alla att bli gamla en dag. Fast först måste jag lära mig ännu bättre svenska!

Nihel studerar Sfi C på Studium Gamlestaden