Mitt lugn gör att jag passar i vården

För Oliver är det viktigt att sätta sig in i andra människors situation och visa dem respekt och omtanke. Han tycker man skall behandla andra som man själv vill bli behandlad om man någon gång hamnar på sjukhus.

När jag ska träffa Oliver, sitter han redan utanför klassrummet och väntar. Han kikar lugnt upp från sina papper och samlar metodiskt ihop sakerna. Just detta lugn gjorde att Oliver imponerade stort på sin handledare under praktiken på ett demensboende.

– Vi skulle hjälpa en kvinna som var väldigt förvirrad, arg och utåtagerande. Hon brukade spotta och slå omkring sig men jag lyckades lugna ner henne så att allt gick hur bra som helst

Olivers förmåga till att hålla huvudet kallt är något som han har haft stor nytta av inom sitt tidigare arbetsliv. Eftersom han alltid har kunnat tänka klart, oavsett om det gällt arbete inom industrin eller det militära, så har han kunnat lösa eventuella problem som uppstått. Den egenskapen har ofta gett resultat. Ett exempel på detta var när han gjorde lumpen och blev tillfrågad att jobba som stridsledare redan innan tjänstgöringen var färdig.

– Inom det militära lärde jag mig att möta olika typer av människor samt vikten av att följa regler och rutiner. Jag tänker att det är bra erfarenheter att ha med sig inom vården.

Han har dock inte så stor egen erfarenhet av vården. Olivers enda kontakt, innan han började studera Vård & omsorg, var när han som barn i Transsylvanien blev inlagd på sjukhus för lunginflammation.

Tidigare i livet har Oliver haft en mängd olika jobb, förutom inom det militära. Han har till exempel jobbat mycket inom industrin, varit larminstallatör och jobbat på tryckeri. Till slut tröttnade han dock på korta anställningar och bestämde sig då för att börja på Studium.

– Jag har aldrig gjort några direkta val utan mest hamnat på olika jobb på grund av slumpen. Fast det orkar man ju inte i längden!

Nu, för första gången sedan gymnasievalet, har Oliver valt aktivt och läser till undersköterska. Svaret på frågan om vilket hans drömjobb är kommer snabbt.

– Jag vill helst vara inom akutsjukvården eftersom jag är bra på att hantera stress och så blir jag inte skrämd av öppna sår!

Oliver läser Vård & omsorg på Studium