Jag vill först lära mig yrket och arbetstempot inom restaurangbranschen, sen vill jag öppna eget när jag är redo!

Shin Suk kommer från Seoul i Sydkorea, men har bott 20 år i Sverige. Innan hon bestämde sig för att bli kock, jobbade hon som stödpedagog i en teaterverksamhet inom IFO i Östra Göteborg under många år.

Hur hittade du till Studium?

– Jag pratade med vägledare på vuxenutbildningen och hon rekommenderade Studium

Berätta om ditt första matminne

– Tja, jag kommer ihåg när jag var 9 år och försökte laga en stark och söt koreansk rätt, riskakor i chilipasta. Jag brukade köpa en sådan rätt i ett gatukök på väg hem från skolan med mina kompisar. Det blev inte alls bra. Riskakorna var inte färdigkokta och såsen var så salt. Det gick inte äta! Sedan dess har jag alltid önskat att kunna laga den maten som jag gillade då.

Om du fick drömma fritt – vad vill du göra sen, när utbildningen är klar?

– Jag vill först lära mig yrket och arbetstempot inom restaurangbranschen, sen vill jag öppna eget när jag är redo. Jag vill ha en restaurang i Göteborg, Köpenhamn och Oslo, sen i Prag kanske ?.

Favoriträtt?

– Olika sorters kimchi

Vart hittar du inspiration?

– Från kokböcker, ute på restaurang när jag går ut och äter och från andra kockar när jag praktiserar och jobbar. Sedan hittar jag inspiration på nätet (både recept och olika metoder om matlagning), från vänner, musik, form, färg, bilder och när jag drömmer mitt i natten! Jag brukar vakna och skriva små anteckningar i min mobil.

Har du någon förebild inom matlagning?

– Karin Fransson som är (eller har varit) köksmästare på Hotell Borgholm på Öland.

Vad tycker du är svårast med matlagning?

– Det svåraste är väl att hitta och komponera olika rätter som kan ge matupplevelser. Något extra utöver det vanliga! Jag har inte kommit dit än men jag kommer att lära mig och fortsätta hitta mitt eget koncept med mat som gästerna kan njuta av.

Vart vill du göra din praktik och varför?

– Jag vill så gärna åka till Korea och praktisera hos någon som kan lära mig att göra egen sojasås, chilipasta och bönpasta. Sen vill jag åka till Japan och Kina för att lära mig deras matlagningskonst.

Vad lagar du när du ska imponera på någon?

Steka olika kött på bordet med massa olika tillbehör (koreanskt), köpa färsk fisk och göra sashimi och öppna ostron och något passande vin till det

Vad anser du är din största tillgång när det gäller matlagning? Vad är du bra på?

– Jag har koreansk kultur i mig som jag använder till min matlagning. Jag kan inte säga att jag är bra på allt med matlagning ännu för jag har ju precis läst färdigt utbildningen. Jag är nybörjare inom branschen. Men jag är uthållig och envis när jag har bestämt mig för något.

Vill du dela med dig av din största miss, något som gått snett i köket?

– När jag praktiserade, preppade jag inför kvällsservicen. Köksmästaren sa att jag skulle göra pumpapuré, men det slutade med att det blev pumpasoppa. Det var lite svettigt för att vi hade inga fler pumpor som gick att göra ny puré på!