Jag har vetat sen jag var tolv år att jag ville jobba inom vården

Mötet med Tobias sker i Redbergsskolans lokaler. Studium har sedan några månader tillbaka hyrt in sig på Vuxenskolan på Redbergsplatsen men Tobias har inte märkt av någon skillnad i sin utbildning på vård- och omsorgsprogrammet med inriktning mot äldrevård på Lärvux.

Tobias har sedan barnsben vetat om att det var just inom vården han ville hamna. Han tycker om att hjälpa människor och just nu gör han praktik på ett äldreboende. Han upplever att tacksamheten han får är något väldigt viktigt men Tobias tycker också om att finnas där och prata med de äldre som ofta känner sig väldigt ensamma. Just på den här sista praktiken trivs Tobias ovanligt bra.

– Personalen ser mig som en undersköterskeelev/vårdbiträde. Det har de inte alltid gjort, utan mer sett mig som en fastighetsskötare.

Tobias vet vad han pratar om eftersom han har varit på en mängd olika praktikplatser under sin utbildning. Han har bland annat varit på ett demensboende och ett korttidsboende.

Ett annat stort intresse han har är travet. Inte att spela på hästar som man först kan tro utan att faktiskt jobba med själva hästarna. Tobias går på en travskola en gång i veckan som ligger i Kungsbacka. Han tycker både om att jobba i stallet och vara med på tävlingar. Han vill bli b-tränare och ha hästarna som en hobbyverksamhet i framtiden.

– Det är ett intresse som växer mer och mer. Jag har hållit på med fem andra sporter: innebandy och fotboll där jag mådde väldigt dåligt över att gå på träningarna. Sen har jag även testat på golf men det var inte min grej, jag har även testat på att skjuta luftgevär men det funkade inte på grund av min nedsatta syn. Efter det introducerad till travsporten och vid det intresset stannade jag!”

I framtiden tänker Tobias att han kommer att fortsätta med dagligt arbete inom omvårdnad. Han är väldigt säker på sin sak och brinner för att arbeta inom vården. Tobias ser positivt på framtiden. I kommunen diskuteras ett återinförande av vårdbiträden, det tycker han låter som en jättebra idé och något som han hoppas kunna jobba som.

Tobias läser vård- och omsorgsprogrammet med inriktning mot äldrevård på Lärvux