Mitt mål är att någon gång vinna årets kock!

Möt Viktor, född norrlänning som via Trollhättan och mammans spis tog sig till Göteborg för kockutbildning och jobb på Upper House.

Det är bara två år sedan Viktor gick kockutbildning på Studium, ändå har han hunnit med att jobba på flera framstående restauranger i stan och deltagit i några tävlingar. Fler lär det bli då Viktor älskar att tävla. Han kan precis just nu titulera sig som Årets ekokock, en titel han vann med en morotsrätt där hela moroten, inklusive blasten, användes.

– Det finns inget som utvecklar mig mer personligen än att tävla. Där sätts allt på spel och man måste vara närvarande och uppstyrd; planering och struktur är absolut nödvändigt.

Han framhåller dock att det är viktigt att man får lov att göra misstag för att lära sig och berättar om en anekdot som han själv varit med om. På nordiska mästerskapen skulle han göra olika variationer på kål, men lyckades bränna all kål som fanns att tillgå. Räddningen?

– Jag fick smyga över till Norge och be att få låna och som tur var hade de lite över. Sådana situationer lär en att vara kreativ under stress! Att ha nerverna i styr gör bokstavligen halva jobbet.

Varför kock?

Någon kockdröm som liten hade inte Viktor, mer än att han alltid gillat att laga mat. Han bara satte sig en dag och funderade på vad man kan hålla på med. Något som är både kreativt och roligt och där man en dag kan bli sin egen chef.

Två timmar senare hade jag bestämt mig för att bli kock. Det var inte svårare än så egentligen.

Viktor stod alltid vid spisen med sin mamma, som enligt sonen lagar grym persisk mat men som också gillar att testa nya saker. Så sitt matintresse har han nog helt enkelt henne att tacka för.

– Mammas mat är alltid godast!

På frågan om vad utbildningen gett honom, skiner han upp med ett leende och rabblar alla lärarnas namn, vilka han fortfarande kommer och hälsar på lite då och då.

– Jag ville lära mig! Lärarna uppskattade drivet och viljan och såg till att jag utmanades. Jag fick bra praktikplatser och tog tillvara på alla chanser som gavs. Det handlar om att visa initiativförmåga, nyfikenhet och driv, då kan man komma långt!

Viktors mål med utbildningen var att ge allt han förmådde, att göra sitt bästa. Har man gjort sitt bästa och utmanat sig själv så bör man vara nöjd. Det viktigaste är att lära sig. Någonstans är vi alla nybörjare, och skolan gav Viktor förutsättningar för att kunna utvecklas.

– Man måste lära sig grunderna innan man kan börja experimentera. Mitt mål är att någon gång vinna årets kock. Då måste man utmana sig själv och vara ihärdig och envis.

Till sist, vad bör man tänka på när man komponerar en rätt?

– Att tänka säsong, råvara, olika texturer och en blandning mellan sälta och syra. Jag gillar asiatiska smakar med mycket fräschör. Man ska tänka på att rätten ska ha en jämn smak, inget ska smaka mer än något annat.