Ny yrkesutbildning för spetskompetens inom el- och hybridfordon

Publicerad: 14 maj 2024

En ny nationell yrkesutbildning för spetskompetens för moderna el- och elhybridfordon startar hösten 2024 på Studium fordon och transport MTG i Göteborg. Den ett-åriga utbildningen förväntas fylla det höga behov av kompetensbrist som råder i branschen. Utbildningen kan sökas till och med 25 juni.

Studium har fått uppdraget att hösten 2024 starta en helt ny nationell yrkesutbildning med fokus på kompletterande spetskompetens för moderna el- och hybridfordon.

Nationell yrkesutbildning är en form av yrkesutbildning på gymnasial nivå för vuxna som är både teoretisk och praktisk samt arbetsplatsförlagd genom LIA (Lärande i arbete).

Det saknas 6000 fordonstekniker i hela landet.

 

Utbildningen riktar sig främst till personer som redan har avslutat en fordonsteknisk utbildning men saknar kunskaper om alternativa drivmedel, service och underhåll av moderna el- och elhybridfordon.

Efter avslutad utbildning kan man arbeta med att reparera och underhålla el- och hybridfordon (personbil), utföra diagnostik och felsökning,  installera och konfigurera elsystem i el- och hybridfordon (personbil), utföra säkerhetstester, ge råd och service till kunder och ställa el- och hybridfordonet i spänningslöst läge vid ex karossreparation.

”Det saknas 6000 fordonstekniker i hela landet” betonar Eva Petersén, rektor på Studium fordon och transport MTG. ”Och behovet kommer att öka de kommande åren. Arbetsmarknaden är därför mycket god för den som utbildar sig inom el- och hybrid.”

Studium har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på praktik och håller i kurser.

Arbetsmarknaden är därför mycket god för den som utbildar sig inom el- och hybrid.

 

Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:
Bilia – Din Bil – Förenade Bil – Hedin Mobility Group – Mechanum – Motormännens Riksförbund – Mölnlycke Lack – Volvo Car Retail och Volvo Cars.

Utbildningen bedrivs i samarbete med Yrgo.

Sista ansökningsdag för start i augusti 2024 är den 25 juni.

Läs mer om utbildningen och ansökan här>

Nationell yrkesutbildning

Nationell yrkesutbildningVill du veta mer om utbildningen inom el- och hybridfordon?
Kontakt:

Håkan Bjurkvist
Utbildningsledare
Område: Fordon och Transport
Plats: Studium Fordon och Transport MTG Vuxenutbildning
031-367 14 11
mtgvux@educ.goteborg.se