Språksatsning för medarbetare i Göteborgs Stads kök

Publicerad: 9 november 2023

”Det är aldrig för sent att lära sig och var inte rädd.”

För att våga bli starkare i sin yrkesroll har kockar och måltidsbiträden i Göteborgs grundskolor gått en kurs i svenska.

– Från början var jag rädd att andra skulle skratta åt mig. Nu vågar jag prata mer och säger till när jag inte förstår, berättar Shilan Hussein, kock på Långmosseskolan.

I klassrummet övar kockarna på namn på redskap i köket, livsmedel och recept. De har också undervisning i kök för att jobba praktiskt med det svenska språket.

”Jag förstår dig nu”

Shilan har precis avslutat kursen som hon gått två dagar i veckan under hösten:

– Jag är stolt. Jag har jobbat hårt och den här kursen har varit jättebra för mig. Nu förstår jag dig Therese, på ett annat sätt än tidigare, också kollegor, lärare och elever, säger hon till sin chef.

Therese Petersson är enhetschef för några av skolköken i nordöstra Göteborg. Hon håller med om att språksatsningen har varit ett lyft för Shilan:

– Shilan har mycket erfarenhet med sig som vi har nytta av. Eftersom hon förstår rutinerna bättre kan hon säga till när hon har egna lösningar så att eleverna får i sig av skolmaten och orkar med dagen.

 

Therese Petersson, enhetschef för några av skolköken i nordöstra Göteborg och Shilan Hussein, kock på Långmosseskolan i Angered. Foto: Anneli Alsbjer
Therese Petersson, enhetschef för några av skolköken i nordöstra Göteborg och Shilan Hussein, kock på Långmosseskolan i Angered. Foto: Anneli Alsbjer

”Det är upp till mig att fortsätta med svenskan”

Shilan fortsätter att lära sig svenska genom att läsa böcker, lyssna på radio, titta på tv och använda appar i mobilen.

– Min chef kan skicka mig till kursen, men det är upp till mig att fortsätta med svenskan när kursen är klar. Jag går till biblioteket varje vecka med min son för att läsa böcker och har en app i mobilen som jag tränar min svenska med, säger Shilan.

Vill tipsa andra

Tips till andra som vill bli bäst på svenska säger Shilan:

– Det är aldrig för sent att lära sig och var inte rädd. Jag kände mig också orolig i början, men det gick snabbt över. Prata med din chef om du också vill bli bättre på svenska och utvecklas på jobbet.

Therese Petersson, enhetschef måltid och Shilan Hussein, kock, tycker att kursen har gjort en stor skillnad:

– Du pratar mycket mer på möten nu, säger Therese.

Louise Tegenfeldt på utbildningsförvaltningen är en av lärarna som lett kursen. Hon har besökt deltagarnas arbetsplats för att skapa sig en bild av medarbetarnas vardag. Sedan övar de på momenten i klassrummet. Foto: Annelie Alsbjer
Louise Tegenfeldt på Studium vid utbildningsförvaltningen är en av lärarna som lett kursen. Hon har besökt deltagarnas arbetsplats för att skapa sig en bild av medarbetarnas vardag. Sedan övar de på momenten i klassrummet. Foto: Annelie Alsbjer

Källa: Vårt Göteborg