Bilskadereparatör – lärling

Gymnasial vuxenutbildning, kurspaket 60 veckor

Bilskadereparatör är ett yrke för dig som vill att krock- och plåtskadade fordon ska se ut som nytillverkade efter en reparation. Att reparera karossdetaljerna kräver god form- och fingertoppskänsla!

  • Kursstart 5 augusti 2024
  • Ansökningsperiod 3-30 april 2024
  • Plats Studium MTG Vuxenutbildning (Motorbranschens Tekniska Gymnasium), Otto Elanders Gata 4, Västra Frölunda, Göteborg.
  • Kurslängd Heltid, 60 veckor

Ansök här Kursblad

Kursstart 5 augusti 2024
Utbildningen på Studium gav mig jobb direkt och idag driver jag min egen verkstad.
Ivan, f.d elev och idag egenföretagare

Arbetsmarknad

Efter utbildningen kan du söka jobb på fordonsverkstäder som arbetar med plåtskador på framför allt krockade bilar. Framtiden för bilskadereparatörer påverkas av att branschen har blivit mer miljömedveten. Mer ska repareras och återanvändas, snarare än ersättas och slängas. Enligt Transportgruppen kommer de som har känsla och intresse för yrket ha goda möjligheter att få jobb de närmsta åren.

Utbildning på arbetsplatsen (APL)

70 procent av utbildningen sker på en arbetsplats (sk arbetsplatsförlagt lärande, APL) där du följer din handledares arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen, eller att du arbetar på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din arbetsplats.

Förkunskaper

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:

– Svenska eller svenska som andraspråk

Du behöver genomgå och bli godkänd i en härdplastutbildning och en hälsoundersökning (spirometritest) innan du går ut på den arbetsplatsförlagda lärandet, APL. Undersökningen görs på skolan.

Körkort är inget krav för att delta i undervisningen, men de flesta arbetsgivare kräver det för anställning.

Utbildningslokaler

Utbildningen är förlagd till Motorbranschens Tekniska Gymnasium, MTG, Västra Frölunda i Göteborg.

Studiebesök

Du har möjlighet att besöka skolan och träffa lärare och elever för att ställa frågor om utbildningen. Kontakta oss på mtgvux@educ.goteborg.se.

Studiemedel

Utbildningen ger rätt till studiemedel via CSN.

Kostnader

Kostnader för arbetsskor ca 500 kr.