Mekaniker yrkesfordon

Gymnasial vuxenutbildning, kurspaket 65 veckor

Tycker du det verkar intressant att analysera, reparera och utföra service och underhåll på tunga fordon? Som mekaniker för yrkesfordon kommer du att kunna arbeta med olika typer av fordons såsom bussar, lastbilar, truckar och mobila maskiner. Gillar du att lösa problem och har intresse av mekanik, elektronik, hydraulik samt pneumatik är detta ett yrke för dig.

  • Kursstart 5 augusti 2024
  • Anmälningsperiod 3 - 30 april 2024
  • Plats Studium MTG Vuxenutbildning (Motorbranschens Tekniska Gymnasium), Otto Elanders Gata 4, Västra Frölunda, Göteborg.
  • Kurslängd 65 veckor

Ansök här Kursblad

Kursstart 5 augusti 2024
Som yrkesmekaniker lär man sig nya saker varje dag!
Josip, f d elev

Arbetsmarknad

Det finns ett stort behov av mekaniker och ännu flera kommer att behövas i framtiden enligt branschorganisationen och företag. Arbete finns på åkerier med egen verkstad, på bärgningsföretag, på företag som har spårvagnar, renhållningsfordon. Efter utbildningen kan du söka arbete inom våra samarbetsföretag som lastbils- , buss-  eller maskinmekaniker.

Praktik/APL

Det ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL)  i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din APL på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din APL-plats.

Minst 15% av studierna genomförs på praktik/APL.

Förkunskaper

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:

  • Svenska/Svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.
  • Du måste ha kunskaper i matematik och gilla problemlösning.

Du behöver inte ha körkort för att bli antagen till kursen, men många företag vill att du ska ha körkort för att ge dig en anställning.

Utbildningslokaler

Studium vid Motorbranschens Tekniska Gymnasium (MTG), Otto Elanders Gata 4, Västra Frölunda, Göteborg.

Studiebesök

Du har möjlighet att besöka skolan och träffa lärare och elever för att ställa frågor om utbildningen. Kontakta oss på mtgvux@educ.goteborg.se.

Studiemedel

Utbildningen ger rätt till studiemedel via CSN.

Kostnader

Kostnader för arbetskläder och kurslitteratur cirka 2000 kronor.