Personal bilverkstad – lärling med språkstöd

Gymnasial vuxenutbildning, kurspaket 50-83 veckor

Denna utbildning är för dig som vill arbeta med bilar, antingen med lackering, reservdelar, bilskador eller som mekaniker. Du väljer inriktning först när du kommit in på utbildningen och fått mer information. Samtidigt med yrkesutbildningen läser du sfi-kurs D eller Svenska som andra språk på grundläggande nivå.

  • Kursstart 5 augusti 2024
  • Anmälningsperiod 3-30 april 2024
  • Plats Studium MTG Vuxenutbildning (Motorbranschens Tekniska Gymnasium), Otto Elanders Gata 4, Västra Frölunda, Göteborg.
  • Kurslängd 50-83 veckor

Ansök här Kursblad

Arbetsmarknad

Inom hela fordonsområdet är det brist på utbildad arbetskraft och därför mycket goda möjligheter till arbete. Efter utbildningen kan du söka jobb på fordonsverkstäder, lackeringsverkstäder, bärgningsföretag, transportföretag, däckfirmor eller butik för reservdelar.  Undervisning i Svenska och yrkessvenska ingår i utbildningen och gör dig rustad inför arbetsmarknaden.

Utbildning på arbetsplatsen (APL)

70 procent av utbildningen sker på en arbetsplats (arbetsplatsförlagt lärande, så kallad APL) där du följer din handledares arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen, eller att du arbetar på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din arbetsplats.

Skolan är ansvarig för att ta fram en lämplig lärlingsplats.

Förkunskaper

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha lägst betyg E i SFI kurs C eller motsvarande.

Väljer du inriktning Plåt och Lack behöver du genomgå och bli godkänd i en härdplastutbildning och en hälsoundersökning (spirometritest) innan du går ut på det arbetsplatsförlagda lärandet, APL. Undersökningen görs på skolan.

Körkort är inget krav för att delta i undervisningen, men de flesta arbetsgivare kräver det för anställning.

Det är en fördel om du är datorvan.

Utbildningslokaler

Utbildningen är förlagd till Motorbranschens Tekniska Gymnasium, MTG, Västra Frölunda i Göteborg.

Studiebesök

Du har möjlighet att besöka skolan och träffa lärare och elever för att ställa frågor om utbildningen. Kontakta oss på mtgvux@educ.goteborg.se.

Studiemedel

Utbildningen ger rätt till studiemedel via CSN.

Kostnader

Kostnad för arbetsskor ca 500 kr. Kostnad för litteratur kan tillkomma.