Personbilsmekaniker – lärling

Gymnasial vuxenutbildning, kurspaket 68 veckor

Ett passande yrke för dig som gillar teknik, datorer och vill bli proffs på elektronik och felsökning på fordon samt gillar att analysera, reparera och utföra service och underhåll på fordon.

  • Kursstart 5 augusti 2024
  • Anmälningsperiod 3-30 april 2024
  • Plats Studium MTG Vuxenutbildning (Motorbranschens Tekniska Gymnasium), Otto Elanders Gata 4, Västra Frölunda, Göteborg.
  • Kurslängd 68 veckor

Ansök här Kursblad

Arbetsmarknad

Det finns ett behov av utbildade fordonstekniker med rätt kompetens för dagens moderna fordon och kraven på specifik kompetens från arbetsgivarna har ökat. Framför allt är det personal med kunskaper om specifika bilmärken samt kunskaper inom data och elektronik som efterfrågas. Regionala skillnader kan dock förekommer. Framtida arbetsplatser kan vara verkstäder, bensinstationer, bärgningsföretag, däcksfirmor eller transportföretag.

Utbildning på arbetsplatsen (APL)

70 procent av utbildningen sker på en arbetsplats där du följer din handledares arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen, eller att du arbetar på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din arbetsplats.

Skolan är ansvarig för att ta fram en lämplig lärlingsplats.

Förkunskaper

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:

– Svenska eller svenska som andraspråk

Du behöver genomgå och bli godkänd i en härdplastutbildning och en hälsoundersökning (spirometritest) innan du går ut på den arbetsplatsförlagda lärandet, APL. Undersökningen görs på skolan.

Körkort är inget krav för att delta i undervisningen, men de flesta arbetsgivare kräver det för anställning.

Utbildningslokaler

Utbildningen är förlagd till Motorbranschens Tekniska Gymnasium, MTG, Västra Frölunda i Göteborg.

Studiebesök

Du har möjlighet att besöka skolan och träffa lärare och elever för att ställa frågor om utbildningen. Kontakta oss på mtgvux@educ.goteborg.se.

Studiemedel

Utbildningen ger rätt till studiemedel via CSN.

Kostnader

Kostnader för arbetsskor cirka 500 kronor.