Yrkesförare buss med språkstöd

Gymnasial vuxenutbildning, kurspaket 45 veckor

Utbildningen är till för dig som är intresserad av att arbeta som bussförare inom lokala, regionala eller internationella transporter. Som bussförare möter du många passagerare och det är viktigt att kunna möta dem på ett trevligt sätt. Att vara serviceinriktad, flexibel och att ha förmågan att hantera stressiga situationer är bra egenskaper för bussförare.

  • Kursstart 5 augusti 2024
  • Efteranmälan 29 juli - 19 augusti
  • Anmälningsperiod 3 - 30 april 2024
  • Plats Studium MTG Vuxenutbildning (Motorbranschens Tekniska Gymnasium), Otto Elanders Gata 4, Västra Frölunda, Göteborg.
  • Kurslängd 45 veckor

Ansök här Kursblad

Arbetsmarknad

Utbildade bussförare har goda möjligheter att få arbete de närmaste åren. Först och främst i större städer, där kollektivtrafiken kommer att öka, men också inom regionala och internationella transporter. Bussförare kör i linjetrafik eller kör expressbuss, flygbuss eller färdtjänst. Även turist- och beställningstrafiken sysselsätter många bussförare. Förare i lokal eller regional linjetrafik kör bestämda linjer efter tidtabell.

Praktik/APL

Det ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL)  i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din APL på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din APL-plats. Totalt är du på APL i ca 7 veckor.

Studietakt

Studierna är på heltid och kräver hög närvaro för att klara utbildningen och kan inte kombineras med arbete.

Förkunskaper

För att kunna bli antagen gäller det att du:
– har lägst betyg E från sfi kurs C eller motsvarande
– inte är klar med svenska som andraspråk på grundläggande nivå
– har förutsättningar att läsa en yrkesutbildning på heltid i kombination med studier i sfi/svenska som andraspråk på grundläggande nivå.

För att kunna bli antagen till utbildningen måste du ha fyllt 21 år vid utbildningsstarten.

Du måste ha ett körkortstillstånd för behörighet D, grupp 3, för att bli antagen till utbildningen.

OBS! Har du redan läst Yrkestrafik 1A 200p och 1B 300p och övriga kurser som ingår i kurspaketet kan du inte bli antagen.

Bra kunskaper inom data och det svenska språket gör att dina förutsättningar för att klara undervisningen ökar.

För att du ska kunna bli antagen till studierna måste du göra ett obligatoriskt körtest för bedömning av körvana. Skolan kallar till körtest.

Läkarintyg och ansök om körkortstillstånd

Innan ansökan till bussförarutbildningen behöver du göra en ansökan för körkortstillstånd. Sök här:  E-tjänster inom vägtrafik – Transportstyrelsen

Innan du kan ansöka om körkortstillstånd behöver du också ett läkarintyg som du skickar in i samband med din ansökan.

Se till att du skaffar både läkarintyg och körkortstillstånd i god tid innan utbildningen startar.

Utbildningslokaler

Motorbranschens Tekniska Gymnasium, MTG, Otto Elanders Gata 4, 421 32 Västra Frölunda, Göteborg.

Studiebesök

Du har möjlighet att besöka skolan och träffa lärare och elever för att ställa frågor om utbildningen. Kontakta oss på mtgvux@educ.goteborg.se.

Studiemedel

Utbildningen ger rätt till studiemedel via CSN.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri men du får själv stå för de kostnader som rör körkort och intyg, Yrkesförarkompetensbevis YKB-kort, (körkort och foto). Du betalar även skyddsskor samt kurslitteratur, cirka 2500 kronor.

Skolan står för en uppkörning, teoriprov och ett prov för Yrkesförarkompetensbevis, YKB. Om du behöver göra fler prov så får du bekosta dem själv.