Yrkesförare lastbil
Gymnasial vuxenutbildning, kurspaket 47 veckor
Skulle du tycka om att transportera varor? Vill du arbeta självständigt, organisera och ta ansvar? Kan du arbeta efter regler och instruktioner? Ta chansen och studera till lastbilschaufför!
- Kursstart 31 mars 2025
- Anmälningsperiod 8 januari - 28 januari 2025
- Plats Studium Fordon och transport MTG Vuxenutbildning (Motorbranschens Tekniska Gymnasium), Otto Elanders Gata 4, Västra Frölunda, Göteborg.
- Kurslängd 47 veckor
Arbetsmarknad
Arbetsmarknaden för yrkesförare är för närvarande mycket god för den som har genomfört utbildningen.
Utbildningen är till för dig som är intresserad av att arbeta som lastbilsförare inom lokala, regionala eller internationella transporter.
Efter avklarad utbildning kan du arbeta som lastbilsförare nationellt eller internationellt. De flesta lastbilsförare arbetar som distributionsförare och kör ut gods till olika mottagare såsom butiker och kontor. Andra kör gods på långa avstånd, ibland även på natten. Omlastning görs på olika godsterminaler och lagercentraler hela dygnet.
De flesta lastbilsförare är anställda på åkerier men en del förare är egenföretagare som kör själva eller har anställda. Lastning och lossning ingår ofta i arbetet.
Praktik/APL
I utbildningen ingår praktik, sk arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen.
Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din APL på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din APL-plats. Totalt är du på APL i ca 6 veckor.
Studietakt
Studierna är på heltid och kräver hög närvaro för att klara utbildningen och kan inte kombineras med arbete.
Förkunskaper
För att kunna bli antagen gäller det att du har Svenska/Svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper. Du måste också ha körkort för behörighet B (teorin för körkort C bygger på att du kan körkortsteorin för B-körkort) och det är viktigt att du har god körvana för personbil.
Antagningsvillkor
Du måste ha ett körkortstillstånd för behörighet CE, grupp 2 eller grupp 3 för att bli antagen till utbildningen.
För att antas till utbildningen behöver du vara 21 år.
Blir du antagen kommer du att bli kallad till ett obligatorisk körtest för bedömning av körvana.
OBS! Du måste du lämna in kopia på körkortstillstånd och båda sidorna av ditt B-körkort på ditt studerandekonto ett visst datum innan ansökan.
Läkarintyg och ansökning om körkortstillstånd
Innan ansökan till lastbilsförarutbildningen behöver du göra en ansökan för körkortstillstånd. Sök här: E-tjänster inom vägtrafik – Transportstyrelsen
Innan du kan ansöka om körkortstillstånd behöver du också ett läkarintyg som du skickar in i samband med din ansökan.
Se till att du skaffar både läkarintyg och körkortstillstånd i god tid innan utbildningen startar.
Utbildningslokaler
Utbildningen är förlagd på Studium MTG Vuxenutbildning i Västra Frölunda i Göteborg.
Studiebesök
Du har möjlighet att besöka skolan och träffa lärare och elever för att ställa frågor om utbildningen. Kontakta oss på mtgvux@educ.goteborg.se.
Studiemedel
Utbildningen ger rätt till studiemedel via CSN.
Kostnader
Kostnad för läkarintyg, prover och ev synundersökning står du som elev för. Kontakta din vårdcentral för mer information.
Ca 2000 kr för för skyddsskor, skyddskläder och kurslitteratur.
Du får också själv stå för de kostnader som rör körkort och intyg, yrkeskompetensbevis, YKB-kort, (körkort och foto).
Skolan står för en uppkörning, ett teoriprov och ett yrkeskompetensprov. Om du behöver göra fler prov så får du bekosta dem själv.
Kursinnehåll
Yrkesutbildningen syftar i första hand till att rusta dig för C-körkort och att bli en trygg och professionell yrkesförare.
Studierna består av både lärarledda lektioner, handledning, självstudier och praktisk övningskörning. Du får också lära dig om fordonets skötsel, mekanik och godshantering. Vissa moment kan du också öva praktiskt i skolans simulatorer.
Medvetenhet om regler inom säkerhets-och miljöområdet är viktigt. Du lär dig hur du kör på ett klokt sätt för att minska miljöpåverkan och minska kostnader för bränsle och slitage.
I utbildningen ingår också att lära sig att göra en riskanalays för olika typer av gods för kunna hantera det på ett säkert sätt. Du får träna på att lasta, lossa och hantera olika varor och gods med hjälp av de maskiner och den utrustning som krävs.
Datorer används i undervisningen och datorbaserade övningsprov för körkortsteori ingår i utbildningen. Bra kunskaper inom data och det svenska språket gör att dina förutsättningar för att klara undervisningen ökar.
Följande kurser ingår i utbildningen
- Godshantering – vux
- Yrkestrafik — vux
- Fordonskombinationer godstransporter
- Godstrafik
- Orienteringskurs Studieplanering
- Orienteringskurs Yrkessvenska
- Orienteringskurs digital kompetens
Ansökan
Frågor om ansökan och antagning
E-post: info@arbvux.goteborg.se
Frågor om utbildningens innehåll
E-post: mtgvux@educ.goteborg.se
Följ oss gärna på sociala kanaler!
Facebook – Studium MTG