Undersköterska
Gymnasial vuxenutbildning, tre terminer
Utbildningen Undersköterska leder till ett meningsfullt arbete för dig som vill arbeta med människor inom många olika områden. Det kan till exempel handla om att arbeta på akuten på ett sjukhus, på ett äldreboende eller inom psykiatri.
- Kursstart 2 april 2023
- Ansökningsperiod 10-30 januari 2024
- Plats Studium, Styrmansgatan 21B, Göteborg
- Kurslängd Tre terminer
I mitt jobb med människor känner jag att jag får göra skillnad!
Arbetsmarknad
Som undersköterska har du mycket goda chanser att få jobb efter din utbildning. Behovet av undersköterskor är stort och framtiden ser väldigt positiv ut. Efter utbildningen kan du arbeta inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, psykiatri eller funktionshinder.
Förutsättningar under utbildningen
Studierna är på heltid. Detta innebär att du har lektioner ca tre heldagar i veckan i skolan. Övrig tid förväntas du studera på egen hand med läxor och inlämningsuppgifter. Skolarbetet kräver en dator.
Förkunskapskrav
För utbildningen behöver du ha kunskaper som motsvarar svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Om du har tillräckliga kunskaper i svenska, men saknar betyg, kan du få göra en nivåbedömning.
Praktik/APL
En viktig del av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande, APL. Eleven och skolan planerar praktiken tillsammans. Du får en handledare som stöttar dig och du följer dennes arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din APL på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din APL-plats då den kan ligga långt från din bostad.
Studiemedel
Utbildningen ger rätt till studiemedel via CSN.
Beräknade kostnader
Kostnader för kurslitteratur tillkommer.
Utbildningens innehåll
I utbildningen läser du många olika ämnen som är viktiga för dig som ska jobba som undersköterska. Utbildningen hjälper dig att få en helhetssyn på människan och innefattar kunskaper om kroppens uppbyggnad och betydelsen av goda levnadsvanor.
I utbildningen finns både praktiska och teoretiska delar. Exempelvis förekommer träning i metodrum där det kan handla om att träna på ergonomi och tekniska hjälpmedel. I skolan går du på lektioner, gör studiebesök, grupparbeten, enskilda arbeten och skrivningar.
I utbildningen läser du följande kurser:
- Omvårdnad 1 och 2
- Social omsorg 1 och 2
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1 och 2
- Anatomi och fysiologi 1 och 2
- Gerontologi och geriatrik 1
- Psykiatri 1 och 2
- Hälso- och sjukvård 1 och 2
- Psykologi 1
- Samhällskunskap
- Vård- och omsorg specialisering
- Komvuxarbete
Vill du veta mer om kursens innehåll?
Kontakta
Ludvig Norlander
Utbildningsledare
072-255 89 47
ludvig.norlander@educ.goteborg.se
Ansökan
Skyddad yrkestitel
Från 1 juli 2023 är undersköterska en skyddad yrkestitel. Det innebär att man behöver ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg. Den som hade en tillsvidareanställning som undersköterska när de nya reglerna började gälla den 1 juli, får fortsätta att använda titeln till och med den 30 juni 2033 utan bevis. Det gäller oavsett om du är utbildad i eller utanför Sverige. Läs mer på Socialstyrelsen.se
Frågor om ansökan och antagning
E-post: info@arbvux.goteborg.se
Följ oss gärna på sociala kanaler!
Facebook – Studium