Måltids- och restaurangbiträde kombination (med språkstöd)
Gymnasial vuxenutbildning, kurspaket 35 veckor
Utbildningen är för dig som vill arbeta i kök i skola, förskola, äldreomsorg, sjukhus eller hotell och som samtidigt vill lära dig mer svenska.
- Kursstart 6 januari 2025
- Ansökningsperiod 25 september - 22 oktober 2024
- Plats Studium, Skånegatan 20, Göteborg
- Kurslängd 35 veckor
Arbetsmarknad
Efter utbildningen kan du arbeta som måltidsbiträde eller restaurangbiträde i kök på sjukhus, i äldreomsorgen, i förskola eller skola.
Utbildningens innehåll
Du läser svenska, sfi eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå, samtidigt som du får lära dig om hygien, ergonomi, livsmedel och miljö. Du får lära dig grunderna i matlagning och om allergier och specialkost. Du tränar matlagning i något av våra metodkök och i vår restaurang.
Du får lära dig vad service är och hur du bäst tar hand om en gäst. Praktik på en arbetsplats ingår i utbildningen.
Förkunskaper
Du ska ha godkänt betyg i sfi C eller motsvarande kunskaper.
Om du har tillräckliga kunskaper i svenska, men saknar betyg, kan du få göra en nivåbedömning.
Praktik/APL
En viktig del av utbildningen är det arbetsplatsförlagda lärandet, APL. Du gör APL på en arbetsplats, till exempel på en lunchrestaurang, en restaurang på sjukhus eller inom äldreomsorgen, i skolan eller i förskolan. Du följer arbetsplatsens arbetstider.
Studium har sedan länge mycket goda och etablerade kontakter med branschen.
Studiemedel
Utbildningen ger rätt till studiemedel via CSN.
Kostnader
Kostnader för arbetskläder och kurslitteratur tillkommer.
Följande kurser ingår i utbildningen:
- Ämnesintroduktion
- Matlagning 1
- Matlagning 2
- Service och bemötande
- Måltids- och branschkunskap
- Yrkessvenska
- Sfi eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå
Ansökan
Frågor om ansökan och antagning
Epost: info@arbvux.goteborg.se
Frågor om utbildningens innehåll
E-post: info.skanegatan@educ.goteborg.se
Följ oss gärna på sociala kanaler!
Instagram – Studium Restaurang
Facebook – Studium Restaurang
Ivan: Kockutbildningen visar vägen mot eget konceptkök
Ivan Kalajdzic visste inte att han var så bra på att laga mat när han av en slump kom in på utbildningen till storkökskock på Studium. Idag har han stora visioner för att skapa matglädje med hög kvalitet i Göteborg.
Anong: Om alla skulle äta bra kommer fler att må bättre.
Anong älskar att laga mat. Hon läser Restaurangkock på Studium och hemma kan hon stå i flera timmar och laga mat till släkt och vänner.