Ivan: Kockutbildningen visar vägen mot eget konceptkök

21 maj 2023

Ivan Kalajdzic visste inte att han var så bra på att laga mat när han av en slump kom in på utbildningen till storkökskock på Studium. Idag har han stora visioner för att skapa matglädje med hög kvalitet i Göteborg.

Ivan Kalajdzic visste inte att han var så bra på att laga mat när han av en slump kom in på utbildningen till storkökskock på Studium. Idag har han stora visioner för att skapa matglädje med hög kvalitet i Göteborg.

– I framtiden vill jag laga god och näringsrik mat till äldre och min vision är ett eget konceptkök, berättar Ivan Kalajdzic.

Det råder en febril aktivitet i köket dessa sista dagar innan slutprov. Ivan Kalajdzic ansvarar för serveringen på Restaurang& på Skånegatan där eleverna på Studiums kockutbildning varje dag lagar och serverar lunch. Restaurangen är öppen för allmänheten och många företag i området kommer för att avnjuta en god lunch.

Med erfarenhet som veterinär från Serbien och från arbete i byggbranschen landade Ivan av en slump in på restaurangutbildningen.

”Jag visste inte om att jag var bra på matlagning – och nu är jag förälskad i det här yrket.”

 

– Studierna har gått jättebra och jag har bra, hjälpsamma och trevliga lärare, berättar Ivan Kalajdzic. Här har jag lärt mig laga mat på ett professionellt sätt och jag har bra och stöttande kollegor i min klass. Och jag visste inte att jag var så bra på att laga mat – och nu är jag förälskad i det här yrket!

– För mig är det viktigt att vara fokuserad och närvarande på lektionerna. På det sättet lär jag mig också väldigt mycket när jag är i skolan och får tid för min son när jag är ledig.

Redan efter första praktiken på utbildningen fick han två olika jobb på två av Göteborgs största hotell- och restaurangkedjor.

– Jobben är väldigt olika och det är bra att få erfarenhet från olika ställen för att också få referenser för kommande jobb. På det större hotellet där jag jobbat har de höga krav på goda råvaror och det har varit intressant att lära sig hur det fungera i både frukostkök och varmkök. På restaurangen har jag lärt mig att laga andra rätter än de vi fick lära oss på kockutbildningen och det har också varit lärorikt, betonar Ivan Kalajdzic.

”Jag har fått en anställning och ska jobba med att laga mat till barnen!”

 

Hur ser då planerna för framtiden ut?

– Inom tio år planerar jag att öppna ett eget konceptkök. Men innan dess vill jag gärna göra gott genom att förändra maten för stadens alla äldre. Mat handlar om så mycket mer än att bara bli mätt; det är en helhet av minnen om goda matstunder och det man ätit som ung och, inte minst, att maten till äldre måste vara näringsrik. Det missar vi idag.

Även barnens kost ligger Ivan varmt om hjärtat. Och redan efter examen väntar ett nytt jobb; att laga mat till 200 barn varje dag på förskoleförvaltningen i Göteborgs Stad.

– Så jag har fått en anställning som börjar direkt efter skolan och ska jobba heltid med att laga mat till barnen!

– Jag har också planer på att gå en köksmästarutbildning, kanske redan under nästa år.

Vilken är då den blivande kockens favoriträtt?

– Inkokta kötträtter! Jag älskar att hantera en köttbit under lång tid, det blir alltid utsökt! Och bra kvalitet på kött är viktigt.

”I slutändan handlar allt jag gör om kvalitet. Och att jag vill förändra saker till det bättre.”

 

Uppvuxen på en självförsörjande bondgård i Serbien med starkt förankrad matkultur har utvecklat en stark förkärlek till långkokta maträtter.

–  Det är själva grejen med långkokta köttgrytor och ajvar som också kommer därifrån som jag gillar. Vi odlade vete och hade kor och kycklingar, det var ett härligt sätt att växa upp på. Med naturen och friheten. Och en stor familj, med fyra bröder och en massa kusiner. Så att komma från bondgård till veterinär, vidare till byggbranschen och sedan kock – det är ju en härlig resa!

– I slutändan handlar allt jag gör om kvalitet. Och att jag vill förändra saker till det bättre. Det här är mitt livsverk och jag vill verkligen lyckas. Det är mitt sätt att ge tillbaka, avslutar Ivan Kalajdzic.

Mariela: Våra lärare är bäst!

Ända sedan Mariela var ung har hon velat arbeta med mat och utbilda sig till kock. Men i hemlandet fanns inte den karriärmöjligheten. Det var först när hon kom till Sverige som hon fick möjlighet att uppfylla sin ungdomsdröm. Nu är Mariela nyutexaminerad storkökskock i jobb med framtidsmålet att vidareutbilda sig ytterligare ett steg till restaurangkock. 

Läs mer

Auroba: Jag fick mitt drömjobb tack vare Studium!

Auroba blev färdig bussförare i december 2023 efter en tuff utbildning  på Studium, där hon läst sin yrkesutbildning. Idag har hon fast jobb som yrkesförare, något hon delar med 100% av sina klasskamrater!

Läs mer

Arwa: Sfi öppnar dörrar för framtidsdrömmar

Arwa Al-Afif kom till Sverige för två år sedan. Nu läser hon svenska på Studium och drömmer om att driva egen företag.

Läs mer

Christer: Jag vill hjälpa människor och yrkesväxlar till undersköterska

Christer bytte fastighetsbranschen för en ny karriär inom vård och omsorg. Han studerar nu till undersköterska, ett yrkesområde med mycket stora möjligheter till jobb direkt efter utbildningen.

Läs mer