Anong: Om alla skulle äta bra kommer fler att må bättre.

22 maj 2023

Anong älskar att laga mat. Hon läser Restaurangkock på Studium och hemma kan hon stå i flera timmar och laga mat till släkt och vänner.

I framtiden vill Anong gärna öppna en restaurang med lunchbuffé med svensk, thailändsk och japansk mat och som bara har öppet på dagtid.

Ljuset i rummet där Anong och jag sitter skiner in genom fönstren och bildar ljusa fläckar, solkatter på bordet framför oss. När jag frågar henne om utbildningen till restaurangkock som hon läser lyser hon upp och börjar berätta.

“Det är jättespännande! Det är roligt att få träffa kompisar och laga mat.” 

Anong älskar att laga mat. Hon kan stå i flera timmar och laga mat till släkt och vänner.. Eftersom hon kommer från Thailand så kan hon mest laga mat därifrån men i skolan får hon även lära sig laga annan mat.

“Det är bra att vi får lära oss laga svensk mat, det är bra med den kunskapen”

Anong vill gärna lära sig laga mat från olika länder. Hon tycker mycket om japansk mat eftersom det är bra mat för kroppen.

“Om alla skulle äta bra mat kommer fler att må bättre.”

I framtiden vill Anong gärna öppna en restaurang med lunchbuffé med svensk, thailändsk och japansk mat och som bara har öppet på dagtid.

Det kan vara svårt att hitta samma ingredienser i Sverige till hennes thailändska rätter men Anong brukar då använda en grupp på Facebook för att “försvenska” recepten, tex köttbullar.

Anongs köttbullar är väldigt populära och hennes vänner vill att hon ska börja sälja dem.

Knepet för att lyckas med köttbullarna är att ha väldigt kall färs, nästan frusen, så att den blir rejält fast. Sedan har hon i fisksås, socker och vitlök.

Den första vårsolen lyser lockande utanför men Anong går tillbaka till sina lektioner för att lära sig ännu mer om matlagning.

Är du nyfiken på Studiums vuxenutbildningar?

Här kan du läsa mer om våra utbildningar som leder till jobb>

Oliver: Mitt lugn gör att jag passar i vården

För Oliver är det viktigt att sätta sig in i andra människors situation och visa dem respekt och omtanke. Han tycker man skall behandla andra som man själv vill bli behandlad om man någon gång hamnar på sjukhus.

Läs mer

Oscar: Sök till Lärvux, det är jättebra!

Oscar började studera på Lärvux och anpassad utbildning i augusti 2022 på Studium och hans trivs mycket bra. Han läser handel som är en tvåårig utbildning och är motiverad och nyfiken. Att det blev handel faller sig ganska naturligt eftersom både pappa och farfar har drivit företag. – Det var ganska självklart för mig att […]

Läs mer

Ivan: Kockutbildningen visar vägen mot eget konceptkök

Ivan Kalajdzic visste inte att han var så bra på att laga mat när han av en slump kom in på utbildningen till storkökskock på Studium. Idag har han stora visioner för att skapa matglädje med hög kvalitet i Göteborg.

Läs mer

Emanuel: Jag vill arbeta med människor som kommer i kläm i samhället

Musik, konst och estetik är centralt i Emanuels liv. Han gillar inte bara att skapa själv utan vill locka fram kreativa drivkrafter hos andra.

Läs mer