Måltids- och restaurangbiträde
Gymnasial vuxenutbildning, kurspaket 35 veckor
Utbildningen är för dig som vill arbeta i kök i skola, förskola, äldreomsorg, sjukhus eller hotell.
- Kursstart 6 januari 2025
- Ansökningsperiod 25 september - 22 oktober 2024
- Plats Studium, Skånegatan 20, Göteborg
- Kurslängd 35 veckor
Arbetsmarknad
Efter utbildningen kan du arbeta som måltidsbiträde eller restaurangbiträde i kök på sjukhus, i äldreomsorgen, i förskola, skola eller hotell.
Utbildningens innehåll
Du får grundläggande kunskaper inom hygien, ergonomi, livsmedel, samt miljökunskap. Du får också lära dig grunderna i matlagning och vad som är särskilt viktigt att tänka på när det gäller allergier och annan specialkost. Du tränar matlagning i något av våra metodkök och i vår restaurang.
Måltiden är en viktig del i människors liv och det är din uppgift att tillsammans med dina arbetskamrater skapa lugn och trivsel och se till att gästen får en trevlig upplevelse. Du får därför kunskap om vad service är och hur du bäst tar hand om en gäst.
Förkunskaper
Godkänt i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande.
Om du har tillräckliga kunskaper i svenska, men saknar betyg, kan du få göra en nivåbedömning.
Praktik/APL
En viktig del av utbildningen är det arbetsplatsförlagda lärandet, APL. Du gör APL på en arbetsplats, till exempel på en lunchrestaurang, en restaurang på sjukhus eller inom äldreomsorgen, i skolan eller i förskolan. Du följer arbetsplatsens arbetstider.
Studium har sedan länge mycket goda och etablerade kontakter med branschen.
Studiemedel
Utbildningen ger rätt till studiemedel via CSN.
Kostnader
Kostnader för arbetskläder och kurslitteratur tillkommer, ca 1500 kr.
Studietakt
Utbildningen är på deltid vilket gör att du bara kan få studiestöd på max 75 % från CSN.
Följande kurser ingår i utbildningen:
- Ämnesintroduktion
- Matlagning 1
- Matlagning 2
- Service och bemötande
- Måltids- och branschkunskap
- Yrkesspråk
Ansökan
Frågor om ansökan och antagning
Epost: info@arbvux.goteborg.se
Frågor om utbildningens innehåll
E-post: info.skanegatan@educ.goteborg.se
Följ oss gärna på sociala kanaler!
Instagram – Studium Restaurang
Facebook – Studium Restaurang
Ivan: Kockutbildningen visar vägen mot eget konceptkök
Ivan Kalajdzic visste inte att han var så bra på att laga mat när han av en slump kom in på utbildningen till storkökskock på Studium. Idag har han stora visioner för att skapa matglädje med hög kvalitet i Göteborg.
Anong: Om alla skulle äta bra kommer fler att må bättre.
Anong älskar att laga mat. Hon läser Restaurangkock på Studium och hemma kan hon stå i flera timmar och laga mat till släkt och vänner.