Restaurang- och måltidsbiträde

Gymnasial vuxenutbildning, kurspaket 35 veckor

Utbildningen är för dig som vill arbeta i kök i skola, förskola, äldreomsorg, sjukhus eller hotell.

  • Kursstart 5 augusti 2024
  • Ansökningsperiod 3-30 april 2024
  • Kursstart 2 april 2024
  • Efteranmälan 25 mars - 15 april 2024
  • Plats Studium, Skånegatan 20, Göteborg
  • Kurslängd 35 veckor

Anmälan Kursblad

Arbetsmarknad

Efter utbildningen kan du arbeta som måltidsbiträde eller restaurangbiträde i kök på sjukhus, i äldreomsorgen, i förskola, skola eller hotell.

Utbildningens innehåll

Du får grundläggande kunskaper inom hygien, ergonomi, livsmedel, samt miljökunskap. Du får också lära dig grunderna i matlagning och vad som är särskilt viktigt att tänka på när det gäller allergier och annan specialkost. Du tränar matlagning i något av våra metodkök och i vår restaurang.

Måltiden är en viktig del i människors liv och det är din uppgift att tillsammans med dina arbetskamrater skapa lugn och trivsel och se till att gästen får en trevlig upplevelse. Du får därför kunskap om vad service är och hur du bäst tar hand om en gäst.

Förkunskaper

Godkänt i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande.

Om du har tillräckliga kunskaper i svenska, men saknar betyg, kan du få göra en nivåbedömning.

Praktik/APL

En viktig del av utbildningen är det arbetsplatsförlagda lärandet, APL. Du gör APL på en arbetsplats, till exempel på en lunchrestaurang, en restaurang på sjukhus eller inom äldreomsorgen, i skolan eller i förskolan. Du följer arbetsplatsens arbetstider.

Studium har sedan länge mycket goda och etablerade kontakter med branschen.

Studiemedel

Utbildningen ger rätt till studiemedel via CSN.

Kostnader

Kostnader för arbetskläder och kurslitteratur tillkommer, ca 1500 kr.

Studietakt

Utbildningen är på deltid vilket gör att du bara kan få studiestöd på max 75 % från CSN.

Ivan: Kockutbildningen visar vägen mot eget konceptkök

Ivan Kalajdzic visste inte att han var så bra på att laga mat när han av en slump kom in på utbildningen till storkökskock på Studium. Idag har han stora visioner för att skapa matglädje med hög kvalitet i Göteborg.

Läs mer

Anong: Om alla skulle äta bra kommer fler att må bättre.

Anong älskar att laga mat. Hon läser Restaurangkock på Studium och hemma kan hon stå i flera timmar och laga mat till släkt och vänner.

Läs mer