Arwa: Sfi öppnar dörrar för framtidsdrömmar

21 maj 2023

Arwa Al-Afif kom till Sverige för två år sedan. Nu läser hon svenska på Studium och drömmer om att driva egen företag.

Arwa Al-Afif kom till Sverige för två år sedan. Nu läser hon svenska på Studium och drömmer om att driva egen företag. En dröm för Arwa är att studera på universitetet. En annan är Studiums yrkesutbildning inom bageri och konditori.

Det är en målinriktad och ödmjuk ung kvinna vi möter. Med bakgrund från ett krigsdrabbat Yemen, där allt förändrades när kriget kom, ser hon idag tillsammans med sin man och sina två små barn en möjlig framtid i Sverige.

– Jag läser svenska på sfi på Studium och i framtiden vill jag öppna affär. Det som inte skulle vara möjligt för mig i andra länder kan jag göra i Sverige.

I Yemen jobbade Arwa som frisör med hårstyling för bland annat bröllop. Men när kriget kom fick företaget Arwa arbetade på stänga igen.

Kreativiteten att jobba med kombinationen blommor och bageri startade ur ledan av att bara vara hemma.

– När jag var hemma så ville jag göra någonting, för att känna mig värdefull. Jag visste inte ens att jag kunde baka eller jobba med blommor! Det blev starten till allt.

På bara två år har Arwa lärt sig mycket svenska.

– Men det svåraste är stavningen! Och om jag ska ha en egen affär i framtiden så måste jag bli bättre på svenska så att jag förstår mina kunder bättre.

”I Sverige finns en möjlighet för mig att känna mig värdefull.”

 

– Nu sitter jag hela dagarna och studerar svenska på biblioteket och försöker också att prata svenska även med de som pratar arabiska här på skolan. När jag går till skolan på morgonen så lyssnar jag på svensk radion, för att ställa om mig till svenska. Jag går också på språkkafé varje vecka. Och jag försöker att lära mig specialord.

Efter sfi kurs b och c så läser hon nu kurs d. Kanske blir det också en utbildning mot ett praktiskt yrke där hon kan få utlopp för sin kreativa talang för att ytterligare stärka sin möjlighet till anställning eller eget företag.

– Jag är verkligen tacksam för allt jag har möjlighet att göra här i Sverige. Här finns en möjlighet för mig att känna mig värdefull. Under många år kunde jag bara vara hemma, men i Sverige kan jag ju studera och arbeta eftersom det också finns förskola för mina barn. Och mina barn mår ju också bättre av att inte bara vara hemma.

– Och alla hjälper mig med så mycket och är så snälla mot mig. Min man som idag jobbar som it-ingenjör vill också att jag ska hitta det jag drömmer om så vi kämpar för att också jag ska komma dit jag vill i livet.

”Det är viktigt att må bra. Man kan inte vara kreativ om man inte trivs! Och min kreativitet är ju det som driver mig framåt i mina studier mot mina drömmar!”

 

– Jag märker att jag lär mig snabbt, jag ska göra allt för att bli bättre och bättre. Min dröm är att kunna jobba med det jag älskar. Under tiden så utvecklar jag mina idéer. När min dotter fyllde år arrangerade jag kalas med fjärilstema för henne och det blev väldigt lyckat.

En dröm för Arwa är att också studera på universitetet. En annan möjlighet är Studiums yrkesutbildning inom bageri och konditori.

– Jag drömmer mycket, skrattar Arwa.

En sak som dock är högst verklig är de 23.000 följarna som Arwa har på sitt Instagramkonto.

– Jag började lägga upp mina bilder på temakalas, blomsterarrangemang, håruppsättningar och bakverk och sen har det bara blivit fler och fler.

Arwa trivs också bra med att studera på Studium.

– Det är viktigt att må bra. Man kan inte vara kreativ om man inte trivs! Och min kreativitet är ju det som driver mig framåt i mina studier mot mina drömmar!

Text och bild: Helene Jaktling

Oliver: Mitt lugn gör att jag passar i vården

För Oliver är det viktigt att sätta sig in i andra människors situation och visa dem respekt och omtanke. Han tycker man skall behandla andra som man själv vill bli behandlad om man någon gång hamnar på sjukhus.

Läs mer

Oscar: Sök till Lärvux, det är jättebra!

Oscar började studera på Lärvux och anpassad utbildning i augusti 2022 på Studium och hans trivs mycket bra. Han läser handel som är en tvåårig utbildning och är motiverad och nyfiken. Att det blev handel faller sig ganska naturligt eftersom både pappa och farfar har drivit företag. – Det var ganska självklart för mig att […]

Läs mer

Ivan: Kockutbildningen visar vägen mot eget konceptkök

Ivan Kalajdzic visste inte att han var så bra på att laga mat när han av en slump kom in på utbildningen till storkökskock på Studium. Idag har han stora visioner för att skapa matglädje med hög kvalitet i Göteborg.

Läs mer

Emanuel: Jag vill arbeta med människor som kommer i kläm i samhället

Musik, konst och estetik är centralt i Emanuels liv. Han gillar inte bara att skapa själv utan vill locka fram kreativa drivkrafter hos andra.

Läs mer