Bereket: Jag fick lära mig en massa saker!

5 september 2023

Bereket går trädgårdsutbildningen med språkstöd. Om det var något ord som Bereket inte förstod under lektionen kunde han fråga sitt språkstöd och få förklarat ordet. Det tyckte han var väldigt bra.

Bereket går trädgårdsutbildningen med språkstöd. Om det var något ord som Bereket inte förstod under lektionen kunde han fråga sin språkstödjare och få förklarat ordet. Det tyckte han var väldigt bra.

Vad har du läst här på Studium?

– Jag har läst trädgårdsutbildningen med språkstöd på Studium i tre terminer och direkt när utbildningen var färdig fick jag jobb på Familjebostäder.

Kan du berätta lite om vad du fick lära dig där?

– Jag fick lära mig en massa saker. Bland annat hur man beskär träd, växtkunskap och skötsel av utemiljöer. Utbildningen var en blandning av teori och praktik.

Vad tyckte du om Studium?

– Jag tycker att Trädgårdsutbildningen var väldigt bra. Alla lärare var väldigt snälla, omtänksamma och hjälpsamma. Tidigare sökte jag en massa jobb men fick inga. Jag hade ingen utbildning och ingen erfarenhet. Nu efter utbildningen är det enklare.

“I framtiden vill jag ha ett stort växthus”

 

Språkstöd, hur funkar det?

– Om det var något ord som jag inte förstod under lektionen kunde jag fråga min språkstödjare så förklarade han ordet. Det var jättebra!

Finns det någon skillnad på växtligheten i Eritrea, där du växte upp, och Sverige?

– Det finns inte samma blommor och växter där som i Sverige. I Eritrea odlar man mer grönsaker och frukter som tomater, potatis, citroner osv. I Sverige finns det många olika sorter och färger på blommor och växter.

Vad gör du nu efter utbildningen?

– Jag jobbar på familjebostäder med skötsel på Siriusgatan. Jag tycker om jobbet eftersom det är väldigt varierande. Det är olika saker som behöver göras varje dag. Ibland rensar jag ogräs eller planterar blommor. Andra dagar plockar jag skräp och fixar trasiga lampor.

Har du några framtidsdrömmar?

– Jag vill bo i ett hus på landet och ha ett stort växthus.

Oliver: Mitt lugn gör att jag passar i vården

För Oliver är det viktigt att sätta sig in i andra människors situation och visa dem respekt och omtanke. Han tycker man skall behandla andra som man själv vill bli behandlad om man någon gång hamnar på sjukhus.

Läs mer

Oscar: Sök till Lärvux, det är jättebra!

Oscar började studera på Lärvux och anpassad utbildning i augusti 2022 på Studium och hans trivs mycket bra. Han läser handel som är en tvåårig utbildning och är motiverad och nyfiken. Att det blev handel faller sig ganska naturligt eftersom både pappa och farfar har drivit företag. – Det var ganska självklart för mig att […]

Läs mer

Ivan: Kockutbildningen visar vägen mot eget konceptkök

Ivan Kalajdzic visste inte att han var så bra på att laga mat när han av en slump kom in på utbildningen till storkökskock på Studium. Idag har han stora visioner för att skapa matglädje med hög kvalitet i Göteborg.

Läs mer

Emanuel: Jag vill arbeta med människor som kommer i kläm i samhället

Musik, konst och estetik är centralt i Emanuels liv. Han gillar inte bara att skapa själv utan vill locka fram kreativa drivkrafter hos andra.

Läs mer