Bereket: Jag fick lära mig en massa saker!

5 september 2023

Bereket går trädgårdsutbildningen med språkstöd. Om det var något ord som Bereket inte förstod under lektionen kunde han fråga sitt språkstöd och få förklarat ordet. Det tyckte han var väldigt bra.

Bereket går trädgårdsutbildningen med språkstöd. Om det var något ord som Bereket inte förstod under lektionen kunde han fråga sin språkstödjare och få förklarat ordet. Det tyckte han var väldigt bra.

Vad har du läst här på Studium?

– Jag har läst trädgårdsutbildningen med språkstöd på Studium i tre terminer och direkt när utbildningen var färdig fick jag jobb på Familjebostäder.

Kan du berätta lite om vad du fick lära dig där?

– Jag fick lära mig en massa saker. Bland annat hur man beskär träd, växtkunskap och skötsel av utemiljöer. Utbildningen var en blandning av teori och praktik.

Vad tyckte du om Studium?

– Jag tycker att Trädgårdsutbildningen var väldigt bra. Alla lärare var väldigt snälla, omtänksamma och hjälpsamma. Tidigare sökte jag en massa jobb men fick inga. Jag hade ingen utbildning och ingen erfarenhet. Nu efter utbildningen är det enklare.

“I framtiden vill jag ha ett stort växthus”

 

Språkstöd, hur funkar det?

– Om det var något ord som jag inte förstod under lektionen kunde jag fråga min språkstödjare så förklarade han ordet. Det var jättebra!

Finns det någon skillnad på växtligheten i Eritrea, där du växte upp, och Sverige?

– Det finns inte samma blommor och växter där som i Sverige. I Eritrea odlar man mer grönsaker och frukter som tomater, potatis, citroner osv. I Sverige finns det många olika sorter och färger på blommor och växter.

Vad gör du nu efter utbildningen?

– Jag jobbar på familjebostäder med skötsel på Siriusgatan. Jag tycker om jobbet eftersom det är väldigt varierande. Det är olika saker som behöver göras varje dag. Ibland rensar jag ogräs eller planterar blommor. Andra dagar plockar jag skräp och fixar trasiga lampor.

Har du några framtidsdrömmar?

– Jag vill bo i ett hus på landet och ha ett stort växthus.

Mariela: Våra lärare är bäst!

Ända sedan Mariela var ung har hon velat arbeta med mat och utbilda sig till kock. Men i hemlandet fanns inte den karriärmöjligheten. Det var först när hon kom till Sverige som hon fick möjlighet att uppfylla sin ungdomsdröm. Nu är Mariela nyutexaminerad storkökskock i jobb med framtidsmålet att vidareutbilda sig ytterligare ett steg till restaurangkock. 

Läs mer

Auroba: Jag fick mitt drömjobb tack vare Studium!

Auroba blev färdig bussförare i december 2023 efter en tuff utbildning  på Studium, där hon läst sin yrkesutbildning. Idag har hon fast jobb som yrkesförare, något hon delar med 100% av sina klasskamrater!

Läs mer

Arwa: Sfi öppnar dörrar för framtidsdrömmar

Arwa Al-Afif kom till Sverige för två år sedan. Nu läser hon svenska på Studium och drömmer om att driva egen företag.

Läs mer

Christer: Jag vill hjälpa människor och yrkesväxlar till undersköterska

Christer bytte fastighetsbranschen för en ny karriär inom vård och omsorg. Han studerar nu till undersköterska, ett yrkesområde med mycket stora möjligheter till jobb direkt efter utbildningen.

Läs mer