Jean-Marc: Jag behöver lära mig ännu bättre svenska så att jag kan förstå vad människor har för problem

11 maj 2021

Jean-Marc är utbildad massageterapeut och hälsorådgivare.

Jean-Marc är utbildad massageterapeut och hälsorådgivare. Tidigare jobbade han som det när han bodde på Martinique, en liten ö som ligger i Karibiska havet mellan Nord- och Sydamerika. Till Sverige och Göteborg kom han via en svensk kompis.

Jean-Marc är född i Paris och vägen till att läsa Sfi på Studium har varit lång och krokig.  Han flyttade till Sverige efter att ha lärt känna en svensk kompis och eftersom Jean-Marc ville upptäcka och uppleva Sveriges natur och djurliv. När han först kom hit bodde han mycket ensam och umgicks mest med sig själv. Nu när han går i skolan pratar han mer. Han tycker att det är bra att höra mycket svenska så att han kan öva på att kommunicera med sina klasskamrater och med sina lärare.

– I mitt yrke är det väldigt viktigt för mig att förstå vad människor säger så att jag kan ge dem rätt hjälp och ställa rätt diagnos.

Älskar naturen!

Jean-Marc har bott ute i skogen med sin ryggsäck i tjugo år. Ibland hängde han upp sin hängmatta och sov där, ibland sov han i ett litet tipi-tält. Han tycker om att sova ute i alla väder, både i djungeln på Martinique och i norra Sverige där det kunde vara -14 grader kallt. Enligt Jean-Marc är vädret inga problem om man bara har rätt kläder på sig.

– Naturen har allting: bra ljus, en massa energi och inga föroreningar, där kan man andas bra, i ren luft.

Mariela: Våra lärare är bäst!

Ända sedan Mariela var ung har hon velat arbeta med mat och utbilda sig till kock. Men i hemlandet fanns inte den karriärmöjligheten. Det var först när hon kom till Sverige som hon fick möjlighet att uppfylla sin ungdomsdröm. Nu är Mariela nyutexaminerad storkökskock i jobb med framtidsmålet att vidareutbilda sig ytterligare ett steg till restaurangkock. 

Läs mer

Auroba: Jag fick mitt drömjobb tack vare Studium!

Auroba blev färdig bussförare i december 2023 efter en tuff utbildning  på Studium, där hon läst sin yrkesutbildning. Idag har hon fast jobb som yrkesförare, något hon delar med 100% av sina klasskamrater!

Läs mer

Arwa: Sfi öppnar dörrar för framtidsdrömmar

Arwa Al-Afif kom till Sverige för två år sedan. Nu läser hon svenska på Studium och drömmer om att driva egen företag.

Läs mer

Christer: Jag vill hjälpa människor och yrkesväxlar till undersköterska

Christer bytte fastighetsbranschen för en ny karriär inom vård och omsorg. Han studerar nu till undersköterska, ett yrkesområde med mycket stora möjligheter till jobb direkt efter utbildningen.

Läs mer