Jean-Marc: Jag behöver lära mig ännu bättre svenska så att jag kan förstå vad människor har för problem

11 maj 2021

Jean-Marc är utbildad massageterapeut och hälsorådgivare.

Jean-Marc är utbildad massageterapeut och hälsorådgivare. Tidigare jobbade han som det när han bodde på Martinique, en liten ö som ligger i Karibiska havet mellan Nord- och Sydamerika. Till Sverige och Göteborg kom han via en svensk kompis.

Jean-Marc är född i Paris och vägen till att läsa Sfi på Studium har varit lång och krokig.  Han flyttade till Sverige efter att ha lärt känna en svensk kompis och eftersom Jean-Marc ville upptäcka och uppleva Sveriges natur och djurliv. När han först kom hit bodde han mycket ensam och umgicks mest med sig själv. Nu när han går i skolan pratar han mer. Han tycker att det är bra att höra mycket svenska så att han kan öva på att kommunicera med sina klasskamrater och med sina lärare.

– I mitt yrke är det väldigt viktigt för mig att förstå vad människor säger så att jag kan ge dem rätt hjälp och ställa rätt diagnos.

Älskar naturen!

Jean-Marc har bott ute i skogen med sin ryggsäck i tjugo år. Ibland hängde han upp sin hängmatta och sov där, ibland sov han i ett litet tipi-tält. Han tycker om att sova ute i alla väder, både i djungeln på Martinique och i norra Sverige där det kunde vara -14 grader kallt. Enligt Jean-Marc är vädret inga problem om man bara har rätt kläder på sig.

– Naturen har allting: bra ljus, en massa energi och inga föroreningar, där kan man andas bra, i ren luft.

Oliver: Mitt lugn gör att jag passar i vården

För Oliver är det viktigt att sätta sig in i andra människors situation och visa dem respekt och omtanke. Han tycker man skall behandla andra som man själv vill bli behandlad om man någon gång hamnar på sjukhus.

Läs mer

Oscar: Sök till Lärvux, det är jättebra!

Oscar började studera på Lärvux och anpassad utbildning i augusti 2022 på Studium och hans trivs mycket bra. Han läser handel som är en tvåårig utbildning och är motiverad och nyfiken. Att det blev handel faller sig ganska naturligt eftersom både pappa och farfar har drivit företag. – Det var ganska självklart för mig att […]

Läs mer

Ivan: Kockutbildningen visar vägen mot eget konceptkök

Ivan Kalajdzic visste inte att han var så bra på att laga mat när han av en slump kom in på utbildningen till storkökskock på Studium. Idag har han stora visioner för att skapa matglädje med hög kvalitet i Göteborg.

Läs mer

Emanuel: Jag vill arbeta med människor som kommer i kläm i samhället

Musik, konst och estetik är centralt i Emanuels liv. Han gillar inte bara att skapa själv utan vill locka fram kreativa drivkrafter hos andra.

Läs mer