Lilit: Studium är som mitt andra hem!

11 oktober 2023

Redan som barn i Armenien visste Lilit vad hon ville jobba med i framtiden.

Lilit tänker noga efter innan hon pratar. Hon vill inte säga något fel, något som kan missuppfattas.
– Det är egentligen konstigt att jag har så svårt att prata om mig själv! Eftersom jag är journalist så har jag ju gjort mängder av intervjuer. Nu förstår jag bättre varför folk kunde tycka att det var svårt att svara!

Redan som barn i Armenien visste Lilit vad hon ville jobba med i framtiden.

– Det kändes som att jag föddes till att bli journalist! Jag frågade alltid min pappa efter förklaringar på olika saker för att lära mig. Jag minns att jag bad honom förklara till exempel olja.

Efter utbildning i journalistik jobbade hon som kulturjournalist och var till och med programledare på ett program som hette “Backstage hos två stjärnor”. Där fick Lilit följa med en sångerska och en idrottsman bakom kulisserna innan och efter en talangtävling.

Det var när hon var programledare som hennes man upptäckte Lilit via parabol-tv.  Han kommer också från Armenien men har bott i Sverige sedan 1999. Hennes man blev blixtförälskad och sedan sex år tillbaka bor de i Göteborg och har en fyraårig son tillsammans.

Lilit har studerat olika kurser på Studium i tre och ett halvt år. Hon trivs på skolan, nästan till den grad att hon känner sig som hemma där.

– Det finns väldigt bra och engagerade lärare som har hjälpt mig mycket.

Om Lilit fick välja skulle hon vilja studera fler ämnen på Studium, men just de ämnena finns inte. Egentligen skulle Lilit vilja fortsätta sin journalistiska bana i Sverige, men det är svårt när svenskan inte är hennes modersmål.

I framtiden vill Lilit skriva en egen bok men känner att hon måste kunna prata svenska flytande först.

– Kanske är det lättare att skriva än att prata, eftersom man har mer tid på sig då att formulera sig.

Lilit har alltid varit väldigt duktig i skolan och hon pratar ryska, armeniska, svenska och engelska. När Lilit var liten fick hon en lång lista med böcker av sin pappa och farbror som skulle läsas över sommaren. Det var ofta klassiker. Lilit nämner till exempel Tjechov och att hon älskar de böckerna.

– Detta var något jag hade nytta av senare när jag började studera här. Om vi fick i skoluppgift att antingen läsa eller analysera en bok eller dikt så hade jag oftast redan gjort det.

Mariela: Våra lärare är bäst!

Ända sedan Mariela var ung har hon velat arbeta med mat och utbilda sig till kock. Men i hemlandet fanns inte den karriärmöjligheten. Det var först när hon kom till Sverige som hon fick möjlighet att uppfylla sin ungdomsdröm. Nu är Mariela nyutexaminerad storkökskock i jobb med framtidsmålet att vidareutbilda sig ytterligare ett steg till restaurangkock. 

Läs mer

Auroba: Jag fick mitt drömjobb tack vare Studium!

Auroba blev färdig bussförare i december 2023 efter en tuff utbildning  på Studium, där hon läst sin yrkesutbildning. Idag har hon fast jobb som yrkesförare, något hon delar med 100% av sina klasskamrater!

Läs mer

Arwa: Sfi öppnar dörrar för framtidsdrömmar

Arwa Al-Afif kom till Sverige för två år sedan. Nu läser hon svenska på Studium och drömmer om att driva egen företag.

Läs mer

Christer: Jag vill hjälpa människor och yrkesväxlar till undersköterska

Christer bytte fastighetsbranschen för en ny karriär inom vård och omsorg. Han studerar nu till undersköterska, ett yrkesområde med mycket stora möjligheter till jobb direkt efter utbildningen.

Läs mer