Saida: Jag lär mig svenska när jag tittar på svenska tv-program.

17 april 2024

Saida började studera på anpassad utbildning för ganska många år sedan men slutade och började jobba istället. Nu är hon tillbaka igen sedan fyra år och läser sfi, engelska och matematik. Ursprungligen kommer hon från Casablanca i Marocko där hon är född och uppvuxen. Till Sverige kom hon 2008 och nu bor hon i Torslanda.

Saida började studera på anpassad utbildning för ganska många år sedan men slutade och började jobba istället. Nu är hon tillbaka igen sedan fyra år och läser sfi, engelska och matematik. Ursprungligen kommer hon från Casablanca i Marocko där hon är född och uppvuxen. Till Sverige kom hon 2008 och nu bor hon i Torslanda.

– Mina föräldrar stannade i Marocko, min pappa dog för tre år sedan men mamma bor kvar i Casablanca.

I familjen är det inte bara Saida som lämnat Marocko. Sex av hennes sju syskon har gjort det, bara en bror är kvar i hemlandet.

– Min lillebror som bor i Tangier i norra Marocko är ingenjör. Sedan har jag en bror i Spanien och tre bröder här i Sverige. Två av dem jobbar på restaurang, den ene är kock och den andre jobbar i kassan och serverar. Den tredje har studerat till farmaceut och jobbar på apotek. Och så jag har en syster i Florida också. Det sjunde syskonet är anledningen till att hon läser engelska.

– Han bor i London och jag vill kunna prata med honom på engelska när jag reser dit.

Saida är pratglad och trivs med att vara på skolan tillsammans med klasskamraterna.

– Det är roligt och tryggt att vara på skolan och att lära sig saker. Här blir jag glad och alla är snälla. Jag vill vara här. Ofta vaknar jag tidigt på morgonen, ibland klockan 4, och vill gå till skolan.

Det är roligt och tryggt att vara på skolan och att lära sig saker.

Förutom att studera på Lärvux går Saida på daglig verksamhet varje dag i Härlanda. Där syr hon, virkar, stickar och gör keramik.

– I påskas gjorde vi kycklingar. Vi säljer sakerna i en secondhandbutik i Härlanda och på andra ställen.

Här blir jag glad och alla är snälla.

På fritiden blir det en del tv-tittande.

– Jag gillar nyheter och tittar på många arabiska program som Al Jazeera, men favoritprogrammet är Aktuellt. Ibland kan det vara svårt att förstå, men det är därför jag läser svenska så att jag ska förstå mer. Jag lär mig svenska när jag tittar på svenska tv-program också.

Matlagning är ett annat intresse och det har hon gemensamt med resten av familjen.

– Min mamma är duktig på att laga mat och alla mina syskon gillar att laga mat. Helst marockanskt. En favorit är tagine, ett slags gryta, gärna med fisk och grönsaker tillsammans med couscous. Jag hoppas att jag ska kunna hälsa på mamma i Casablanca snart.

Fakta om Saida Sahla
Studerar: Sfi, engelska och matematik.
Framtidsdröm: Jag vill träffa mamma i Casablanca, det var tre år sedan sist. Och så vill jag hälsa på min bror i England också.
Favoritplats i Göteborg: Havet, jag bor i Torslanda så jag har nära till havet.
Dold talang: Att laga marockansk mat.

Foto: Felix Humble
Text: Start kommunikation

Mariela: Våra lärare är bäst!

Ända sedan Mariela var ung har hon velat arbeta med mat och utbilda sig till kock. Men i hemlandet fanns inte den karriärmöjligheten. Det var först när hon kom till Sverige som hon fick möjlighet att uppfylla sin ungdomsdröm. Nu är Mariela nyutexaminerad storkökskock i jobb med framtidsmålet att vidareutbilda sig ytterligare ett steg till restaurangkock. 

Läs mer

Auroba: Jag fick mitt drömjobb tack vare Studium!

Auroba blev färdig bussförare i december 2023 efter en tuff utbildning  på Studium, där hon läst sin yrkesutbildning. Idag har hon fast jobb som yrkesförare, något hon delar med 100% av sina klasskamrater!

Läs mer

Arwa: Sfi öppnar dörrar för framtidsdrömmar

Arwa Al-Afif kom till Sverige för två år sedan. Nu läser hon svenska på Studium och drömmer om att driva egen företag.

Läs mer

Christer: Jag vill hjälpa människor och yrkesväxlar till undersköterska

Christer bytte fastighetsbranschen för en ny karriär inom vård och omsorg. Han studerar nu till undersköterska, ett yrkesområde med mycket stora möjligheter till jobb direkt efter utbildningen.

Läs mer