Oscar: Sök till Lärvux, det är jättebra!

10 oktober 2023

Oscar började studera på Lärvux och anpassad utbildning i augusti 2022 på Studium och hans trivs mycket bra. Han läser handel som är en tvåårig utbildning och är motiverad och nyfiken. Att det blev handel faller sig ganska naturligt eftersom både pappa och farfar har drivit företag. – Det var ganska självklart för mig att […]

Oscar började studera på Lärvux och anpassad utbildning i augusti 2022 på Studium och hans trivs mycket bra. Han läser handel som är en tvåårig utbildning och är motiverad och nyfiken. Att det blev handel faller sig ganska naturligt eftersom både pappa och farfar har drivit företag.

– Det var ganska självklart för mig att välja det och jag satsar till 100 procent på att få en anställning i framtiden.

Oscar Johansson är 22 år och bor i Vårgårda. Han pendlar till skolan i Majorna och även om det är en bit att åka går det smidigt.

– De dagarna jag är på skolan brukar jag gå upp klockan sju. Sedan tar jag pendeltåget som går direkt till Göteborg, förutom ett stopp i Alingsås.

Jag satsar till 100 procent på att få en anställning i framtiden.

 

Oscar studerar två dagar i veckan och har praktik tre dagar på Ica Nära Åkanten i Alingsås. På praktiken är det lite blandade uppgifter.

– Det beror på vad min handledare säger att jag ska göra. Men jag fyller ofta på varor eller frontar. Då flyttar man fram exempelvis kaffeförpackningar så att de står i kant på hyllan så snyggt som möjligt. Det gäller att vara noggrann, man måste använda handelsögon som vi kallar det. Vi fyller på hela tiden, för då blir det snyggare och ger bättre försäljning. Även kundbemötande är viktigt.

Det gäller att vara noggrann, man måste använda handelsögon.

 

När det gäller undervisningen på skolan finns det flera bra saker.

– Det bästa är att man lär sig saker och ting, det blir väldigt mycket aha-upplevelser. Och att hänga med kompisar är också positivt. Jag hade en jobbig period efter studenten. När jag sökte hit var det bästa beslutet, att söka till Lärvux och anpassad utbildning. Jag rekommenderar alla som funderar på att läsa en kurs eller en utbildning att söka hit! Jag känner trygghet och lärarna anpassar undervisningen efter var och en.

Jag känner trygghet och lärarna anpassar undervisningen efter var och en.

 

Vid sidan av studierna i handel tycker Oscar om att stå på scen och presentera inför publik.

– Det har jag haft som dröm hela livet. Under gymnasietiden anordnade jag och två klasskompisar två dansbandskvällar i Alingsås, i Bjerkehallen. Det tog fyra månader att planera, men vi hade stöd från kommunen. Jag var konferencier och första året bjöd vi in dansbandet Casanovas. Det hette ”Alingsås danskväll” och var väldigt lyckat. Det kom ungefär 300 personer och det stod om det i Alingsås Tidning. Andra året spelade Voices. I framtiden skulle jag gärna vilja jobba med något inom media, det hade varit kul.

Fakta om Oscar Johansson
Studerar: Handel på Studium anpassad utbildning
Favoritplats i Göteborg: Nordstan, jag är rätt ofta där, jag gillar att bara gå runt.
Framtidsdröm: Att jobba med något inom media, radio, tv, programledarskap.
Musiksmak: Gillar schlager, Måns Zelmerlöv och Eric Saade är favoriter, men Abba är också bra.
Fritidssysselsättning: På fritiden hänger jag med kompisar och spelar mycket tv-spel också.

Fotograf: Felix Humble
Text: Start Communication 

 

Mariela: Våra lärare är bäst!

Ända sedan Mariela var ung har hon velat arbeta med mat och utbilda sig till kock. Men i hemlandet fanns inte den karriärmöjligheten. Det var först när hon kom till Sverige som hon fick möjlighet att uppfylla sin ungdomsdröm. Nu är Mariela nyutexaminerad storkökskock i jobb med framtidsmålet att vidareutbilda sig ytterligare ett steg till restaurangkock. 

Läs mer

Auroba: Jag fick mitt drömjobb tack vare Studium!

Auroba blev färdig bussförare i december 2023 efter en tuff utbildning  på Studium, där hon läst sin yrkesutbildning. Idag har hon fast jobb som yrkesförare, något hon delar med 100% av sina klasskamrater!

Läs mer

Arwa: Sfi öppnar dörrar för framtidsdrömmar

Arwa Al-Afif kom till Sverige för två år sedan. Nu läser hon svenska på Studium och drömmer om att driva egen företag.

Läs mer

Christer: Jag vill hjälpa människor och yrkesväxlar till undersköterska

Christer bytte fastighetsbranschen för en ny karriär inom vård och omsorg. Han studerar nu till undersköterska, ett yrkesområde med mycket stora möjligheter till jobb direkt efter utbildningen.

Läs mer