Oscar: Sök till Lärvux, det är jättebra!

10 oktober 2023

Oscar började studera på Lärvux och anpassad utbildning i augusti 2022 på Studium och hans trivs mycket bra. Han läser handel som är en tvåårig utbildning och är motiverad och nyfiken. Att det blev handel faller sig ganska naturligt eftersom både pappa och farfar har drivit företag. – Det var ganska självklart för mig att […]

Oscar började studera på Lärvux och anpassad utbildning i augusti 2022 på Studium och hans trivs mycket bra. Han läser handel som är en tvåårig utbildning och är motiverad och nyfiken. Att det blev handel faller sig ganska naturligt eftersom både pappa och farfar har drivit företag.

– Det var ganska självklart för mig att välja det och jag satsar till 100 procent på att få en anställning i framtiden.

Oscar Johansson är 22 år och bor i Vårgårda. Han pendlar till skolan i Majorna och även om det är en bit att åka går det smidigt.

– De dagarna jag är på skolan brukar jag gå upp klockan sju. Sedan tar jag pendeltåget som går direkt till Göteborg, förutom ett stopp i Alingsås.

Jag satsar till 100 procent på att få en anställning i framtiden.

 

Oscar studerar två dagar i veckan och har praktik tre dagar på Ica Nära Åkanten i Alingsås. På praktiken är det lite blandade uppgifter.

– Det beror på vad min handledare säger att jag ska göra. Men jag fyller ofta på varor eller frontar. Då flyttar man fram exempelvis kaffeförpackningar så att de står i kant på hyllan så snyggt som möjligt. Det gäller att vara noggrann, man måste använda handelsögon som vi kallar det. Vi fyller på hela tiden, för då blir det snyggare och ger bättre försäljning. Även kundbemötande är viktigt.

Det gäller att vara noggrann, man måste använda handelsögon.

 

När det gäller undervisningen på skolan finns det flera bra saker.

– Det bästa är att man lär sig saker och ting, det blir väldigt mycket aha-upplevelser. Och att hänga med kompisar är också positivt. Jag hade en jobbig period efter studenten. När jag sökte hit var det bästa beslutet, att söka till Lärvux och anpassad utbildning. Jag rekommenderar alla som funderar på att läsa en kurs eller en utbildning att söka hit! Jag känner trygghet och lärarna anpassar undervisningen efter var och en.

Jag känner trygghet och lärarna anpassar undervisningen efter var och en.

 

Vid sidan av studierna i handel tycker Oscar om att stå på scen och presentera inför publik.

– Det har jag haft som dröm hela livet. Under gymnasietiden anordnade jag och två klasskompisar två dansbandskvällar i Alingsås, i Bjerkehallen. Det tog fyra månader att planera, men vi hade stöd från kommunen. Jag var konferencier och första året bjöd vi in dansbandet Casanovas. Det hette ”Alingsås danskväll” och var väldigt lyckat. Det kom ungefär 300 personer och det stod om det i Alingsås Tidning. Andra året spelade Voices. I framtiden skulle jag gärna vilja jobba med något inom media, det hade varit kul.

Fakta om Oscar Johansson
Studerar: Handel på Studium anpassad utbildning
Favoritplats i Göteborg: Nordstan, jag är rätt ofta där, jag gillar att bara gå runt.
Framtidsdröm: Att jobba med något inom media, radio, tv, programledarskap.
Musiksmak: Gillar schlager, Måns Zelmerlöv och Eric Saade är favoriter, men Abba är också bra.
Fritidssysselsättning: På fritiden hänger jag med kompisar och spelar mycket tv-spel också.

Fotograf: Felix Humble
Text: Start Communication 

 

Oliver: Mitt lugn gör att jag passar i vården

För Oliver är det viktigt att sätta sig in i andra människors situation och visa dem respekt och omtanke. Han tycker man skall behandla andra som man själv vill bli behandlad om man någon gång hamnar på sjukhus.

Läs mer

Oscar: Sök till Lärvux, det är jättebra!

Oscar började studera på Lärvux och anpassad utbildning i augusti 2022 på Studium och hans trivs mycket bra. Han läser handel som är en tvåårig utbildning och är motiverad och nyfiken. Att det blev handel faller sig ganska naturligt eftersom både pappa och farfar har drivit företag. – Det var ganska självklart för mig att […]

Läs mer

Ivan: Kockutbildningen visar vägen mot eget konceptkök

Ivan Kalajdzic visste inte att han var så bra på att laga mat när han av en slump kom in på utbildningen till storkökskock på Studium. Idag har han stora visioner för att skapa matglädje med hög kvalitet i Göteborg.

Läs mer

Emanuel: Jag vill arbeta med människor som kommer i kläm i samhället

Musik, konst och estetik är centralt i Emanuels liv. Han gillar inte bara att skapa själv utan vill locka fram kreativa drivkrafter hos andra.

Läs mer