Ulla: Det är roligt att lära sig om vad som händer i världen.

17 april 2024

Ulla Andersson är 68 år och har studerat på Anpassad utbildning under en längre tid. Just nu läser hon engelska, geografi och bild och är på skolan tre dagar i veckan. Hon trivs bra och tycker att lärarna är duktiga.

Ulla Andersson är 68 år och har studerat på Anpassad utbildning under en längre tid. Just nu läser hon engelska, geografi och bild och är på skolan tre dagar i veckan. Hon trivs bra och tycker att lärarna är duktiga.

Innan hon började på Anpassad utbildning jobbade hon bland annat i skolbespisningen på Nordhemsskolan i 25 år. Ulla är född och uppvuxen på Ryttaregatan i Gamlestaden och talar med en omisskännlig göteborgska.

– Jag har bott på andra ställen i Göteborg också, som Högsbohöjd till exempel. Men nu har jag en egen lägenhet i ett satellitboende i Eriksbo med personal och trivs jättebra. Vi som bor i huset gör mycket tillsammans. I somras var vi till exempel ute på räkfrossa på ångaren Bohuslän. Jättekul! Och så grillar vi ofta och åker på andra utflykter. Vi har ätit julbord tillsammans och sett Lotta på Liseberg.

Ula tycker om att lära sig nya saker och uppskattar alla ämnen i skolan, men kanske allra mest geografi.– Jag tycker att det är roligt att lära mig om vad som ligger på kartan och det som händer i världen. Vi tar upp olika länder och klimatet, de stora dragen så att säga. Och så tittar vi på filmer. Vi har lärt oss hemskt mycket.

Ulla gillar även engelska som hon studerar, ett intresse som hon fick utlopp för under en resa till London för några år sedan.

– Vi var där med mitt boende, på Picadilly Circus och i Chinatown. Vi bodde mitt i London, på Royal Eagle Hotel.

Jag har kort på Hugh Grants blåa dörr.

 

På bildundervisningen har Ulla provat på många saker.

– Sist tecknade vi vår hand och skuggade runt om, det blev väldigt fint. Jag har även gjort en skål av papier maché och mycket i gips. Och vi har lärt oss hur man blandar fram olika färger. Vi har gjort rätt mycket i bild faktiskt.

Ulla målar en del på fritiden också och har ett par favoritkonstnärer.

– Marc Chagall är en fin konstnär som jag gillar, han är bra. Och så finns det en dam som heter Hilma af Klint som gjorde en annan slags konst, lite krumelurer och mönster. Det har gjorts en film om henne och jag gillar film. Jag har Netflix hemma. Notting Hill är en bra film, med Hugh Grant och Julia Roberts. När vi var i London såg vi den blå dörren till lägenheten där Hugh Grant bodde i filmen. Det var roligt att se den dörren. Den har jag kort på.

Fakta om Ulla Andersson
Studerar: Engelska, geografi och bild.
Favoritplats i Göteborg: Trädgårdsföreningen tycker jag är väldigt fint. Att sitta ute på Rosenkaféet på sommaren är inte dumt.
Framtidsdröm: Att åka till Italien. Det skulle vara kul att se Colosseum och Rom överhuvudtaget och bada i fontänen som Anita Ekberg gör i filmen La Dolce Vita.
Dold talang: Jag är bra på att måla, gillar akvarell och tycker om när färgerna går ihop, det är väldigt fint.

Foto: Felix Humble
Text: Start kommunikation

Mariela: Våra lärare är bäst!

Ända sedan Mariela var ung har hon velat arbeta med mat och utbilda sig till kock. Men i hemlandet fanns inte den karriärmöjligheten. Det var först när hon kom till Sverige som hon fick möjlighet att uppfylla sin ungdomsdröm. Nu är Mariela nyutexaminerad storkökskock i jobb med framtidsmålet att vidareutbilda sig ytterligare ett steg till restaurangkock. 

Läs mer

Auroba: Jag fick mitt drömjobb tack vare Studium!

Auroba blev färdig bussförare i december 2023 efter en tuff utbildning  på Studium, där hon läst sin yrkesutbildning. Idag har hon fast jobb som yrkesförare, något hon delar med 100% av sina klasskamrater!

Läs mer

Arwa: Sfi öppnar dörrar för framtidsdrömmar

Arwa Al-Afif kom till Sverige för två år sedan. Nu läser hon svenska på Studium och drömmer om att driva egen företag.

Läs mer

Christer: Jag vill hjälpa människor och yrkesväxlar till undersköterska

Christer bytte fastighetsbranschen för en ny karriär inom vård och omsorg. Han studerar nu till undersköterska, ett yrkesområde med mycket stora möjligheter till jobb direkt efter utbildningen.

Läs mer