I framtiden vill Anong gärna öppna restaurang

I framtiden vill Anong gärna öppna en restaurang med lunchbuffé med svensk, thailändsk och japansk mat och som bara har öppet på dagtid.

Ljuset i rummet där Anong och jag sitter skiner in genom fönstren och bildar ljusa fläckar, solkatter på bordet framför oss. När jag frågar henne om utbildningen till restaurangkock som hon läser lyser hon upp och börjar berätta.

“Det är jättespännande! Det är roligt att få träffa kompisar och laga mat.” 

Anong älskar att laga mat. Hon kan stå i flera timmar och laga mat till släkt och vänner.. Eftersom hon kommer från Thailand så kan hon mest laga mat därifrån men i skolan får hon även lära sig laga annan mat. 

“Det är bra att vi får lära oss laga svensk mat, det är bra med den kunskapen”

Anong vill gärna lära sig laga mat från olika länder. Hon tycker mycket om japansk mat eftersom det är bra mat för kroppen.

“Om alla skulle äta bra mat kommer fler att må bättre.”

I framtiden vill Anong gärna öppna en restaurang med lunchbuffé med svensk, thailändsk och japansk mat och som bara har öppet på dagtid.

Det kan vara svårt att hitta samma ingredienser i Sverige till hennes thailändska rätter men Anong brukar då använda en grupp på Facebook för att “försvenska” recepten, tex köttbullar. 

Anongs köttbullar är väldigt populära och hennes vänner vill att hon ska börja sälja dem. 

Knepet för att lyckas med köttbullarna är att ha väldigt kall färs, nästan frusen, så att den blir rejält fast. Sedan har hon i fisksås, socker och vitlök. 

Den första vårsolen lyser lockande utanför men Anong går tillbaka till sina lektioner för att lära sig ännu mer om matlagning.

Är du nyfiken på Studiums vuxenutbildningar?

Här kan du läsa mer om våra utbildningar som leder till jobb>