Yrkesinriktad utbildning
Utbildning för dig som vill öka dina möjligheter att hitta ett arbete eller en sysselsättning.
Inom kommunal vuxenutbildning som anpassad utbildning kan du söka utbildning inom olika yrkesområden. Du varvar studier med praktik (APL) på en arbetsplats. Du kan läsa på heltid eller deltid utifrån dina behov och tidigare erfarenheter. Innan du blir antagen till en yrkesutbildning får du gå en introduktionskurs på skolan för att se om utbildningen är något som passar dig.
- Kursstart Januari 2025
- Sista ansökningsdag 18 oktober 2024
- Kursstart Mars 2025
- Sista ansökningsdag 17 januari 2025
- Plats Studium, Styrmansgatan 21B, Göteborg
1. Vägen till yrkesutbildning – introduktionskurs ”Vägen till yrkesutbildning”
Kursen är en introduktionskurs till yrkesutbildning och vänder sig till dig som vill komma vidare i yrkeslivet och bli bättre förberedd för ett arbete. I kursen får du veta mer om de olika yrkesinriktade utbildningarna som finns inom anpassad utbildning. Du får studie- och yrkesvägledning för att kunna välja en yrkesinriktning som passar just dig. Du får också kunskap om vad som förväntas av dig på en arbetsplats och möjlighet att göra studiebesök. Kursen pågår i 6 veckor.
Ansökningskod: SGYVÄGEN
Hotell
Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta inom hotellbranschen med exempelvis konferens eller frukostservering. Det kan till exempel vara att städa och bädda sängar, arbeta med miljöhantering, frukostservering och att hjälpa gäster på hotellet.
Ansökningskod: SÄHOTL
Handel
Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av kundservice och att arbeta i butik. Du får lära dig att arbeta med varuhantering i butik som exempelvis att packa upp varor och göra fint i hyllorna. I utbildningen lär du dig också om arbetsmiljö, försäljning och att hjälpa kunder.
Ansökningskod: SÄHAN
Lager
Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta med varuhantering på ett lager. Du får bland annat lära dig om sortering, packning och plockning av varor, hur en vara transporteras samt hur du använder arbetsredskap och teknik inom lager.
Ansökningskod: SÄLAG
Service inom fritidsanläggning
Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta på en fritidsanläggning som t ex en idrottsförening eller en sporthall. Du kommer att få lära dig om friskvård, skötsel av anläggningen och plocka i ordning efter aktiviteter. Du får också bemöta och hjälpa kunder.
Ansökningskod: SÄFRI
Service inom omsorg
Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta inom service på vård och omsorgsboenden, träffpunkter och dagverksamheter. Du kan till exempel få arbeta med äldre och med yngre personer vid måltidssituationer, aktiviteter och omsorgsuppgifter. Du kan arbeta både inomhus och utomhus. Du får lära dig om måltidens betydelse, arbeta med trivsel och promenader, lokalvård samt andra serviceuppgifter.
Ansökningskod: SÄOMV
Barn
Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta med barn. Du får lära dig om hur man arbetar i förskolan och hur barn lär sig nya saker. Vi övar på lekar, aktiviteter och sagoläsning. Du får också lära dig om måltider och vardagsrutiner i förskolan.
Ansökningskod: SÄBARN
2. Kompetensutveckling
Om du har ett arbete och vill utvecklas kan du söka till Kompetensutveckling. Tillsammans med dig och din arbetsgivare eller handledare pratar vi om vad du behöver lära dig. Det kan vara sådant som gör att du trivs bättre på ditt arbete. Det kan också vara något som du behöver lära dig för att få prova nya arbetsuppgifter. Kursinnehåll och tid kan variera. De dagar som du inte är i skolan arbetar du som vanligt på din arbetsplats. Du och din arbetsgivare kan boka en tid för samtal om din kompetensutveckling på telefon 031-368 30 02.
Ansökningskod: SÄKOMP
Så här fungerar Komvux som Anpassad utbildning – yrkesinriktad
Inom komvux som anpassad utbildning kan du söka utbildning inom olika yrkesområden. Du varvar studier i skolan med praktik (APL) på en arbetsplats. Utbildningen kan läsas på heltid eller deltid utifrån dina behov och tidigare erfarenheter. Målet är att du ska öka dina möjligheter att hitta ett arbete eller en sysselsättning. De kurser som ingår i utbildningen finns inom den anpassade gymnasieskolans nationella program.
Innan du blir antagen till en yrkesinriktad utbildning får du gå en introduktionskurs på skolan för att se om utbildningen passar dig. Introduktionskursen heter Vägen till yrkesutbildning. Tillsammans med studie- och yrkesvägledare och lärare gör du då en individuell studieplan som beskriver vad du ska studera och hur du ska nå ditt mål.
Du som redan arbetar kan också söka kompetensutveckling hos oss.
Ansökan
Så här ansöker du
Din ansökan ska göras på en blankett som du skickar in till Arbetsmarknad- & Vuxenutbildningen i Göteborg. Blanketten hittar du här.
Individuell studieplan
Tillsammans med yrkes- och studievägledare och lärare gör du en individuell studieplan som beskriver vad du ska studera och hur du ska nå dina mål.
Få hjälp med din ansökan
Du kan få hjälp med din ansökan. Kontakta studie- och yrkesvägledarna på Arbetsmarknad- & Vuxenutbildningen i Göteborg. De hjälper dig att att planera dina studier och att fylla i din ansökan. Ring eller skicka e-post för att boka en tid för att få hjälp.
Du ska bifoga betyg eller intyg från tidigare studier tillsammans med din ansökan.
Kontaktuppgifter till Arbetsmarknad- och vuxenutbildningen
Adress: Brogatan 4, Göteborg
Telefon: 031-368 30 00
E-post: info@arbvux.goteborg.se
Mer information om Arbetsmarknad- & Vuxenutbildningen
Vuxenutbildningens öppettider
Hitta till Studium på Styrmansgatan
Adress: Styrmansgatan 21 B, Göteborg.
- Med kollektivtrafik: Du kommer lättast till Studium på Styrmansgatan med kollektivtrafik. Hållplatsen heter Kaptensgatan. Från hållplatsen är det ungefär fem minuters promenad till skolan.
- Om du inte hittar kan du ringa oss på eller 031-367 32 00.
Välkommen!
Oscar: Sök till Lärvux, det är jättebra!
Oscar började studera på Lärvux och anpassad utbildning i augusti 2022 på Studium och hans trivs mycket bra. Han läser handel som är en tvåårig utbildning och är motiverad och nyfiken. Att det blev handel faller sig ganska naturligt eftersom både pappa och farfar har drivit företag. – Det var ganska självklart för mig att […]
Saida: Jag lär mig svenska när jag tittar på svenska tv-program.
Saida började studera på anpassad utbildning för ganska många år sedan men slutade och började jobba istället. Nu är hon tillbaka igen sedan fyra år och läser sfi, engelska och matematik. Ursprungligen kommer hon från Casablanca i Marocko där hon är född och uppvuxen. Till Sverige kom hon 2008 och nu bor hon i Torslanda.
Ulla: Det är roligt att lära sig om vad som händer i världen.
Ulla Andersson är 68 år och har studerat på Anpassad utbildning under en längre tid. Just nu läser hon engelska, geografi och bild och är på skolan tre dagar i veckan. Hon trivs bra och tycker att lärarna är duktiga.