Komplettering till storkökskock

Gymnasial vuxenutbildning, kurspaket 25 veckor

Utbildningen Storkökskock Komplettering vänder sig till dig som vill arbeta som kock i storkök inom skola, förskola, äldreomsorg, på sjukhus eller på hotell. Du har sedan tidigare läst till måltidsbiträde eller restaurangbiträde, eller har motsvarande kunskaper.

  • Kursstart 6 januari 2025
  • Ansökningsperiod 25 september - 22 oktober 2024
  • Plats Studium, Skånegatan 20, Göteborg
  • Kurslängd 25 veckor

Ansök här Kursblad

Arbetsmarknad

Efter utbildningen kan du arbeta som kock på exempelvis sjukhus, äldreboende eller i skola och förskola. Du kan också arbeta på lunchrestaurang, inom konferens eller på hotell.

Innehåll i utbildningen

Du får utveckla dina kunskaper i matlagning och får i kursen Specialkost lära dig anpassa din matlagning utifrån olika människors behov.

Du får goda kunskaper i hygien och ergonomi och lär dig om livsmedel och näringsinnehåll.

Du tränar matlagning i något av våra metodkök och i vår restaurang. Praktik (Arbetsplatsförlagt lärande, APL) ingår i utbildningen.

Förkunskaper

För att vara behörig ska du ha godkänt betyg i följande kurser på grundläggande nivå eller ha motsvarande kunskaper:

– Svenska (GRNSVED) eller svenska som andraspråk (GRNSVAD)

Du behöver också ha godkänt i

  • Matlagning 2 eller ha motsvarande kunskaper.

Om du har godkänt betyg från sfi kurs D och Matlagning 2 eller motsvarande kunskaper har du möjlighet att ansöka under ordinarie ansökningsperiod. I så fall görs en bedömning av om du har förutsättningar att klara utbildningen.

Praktik/APL

En viktig del av utbildningen är det arbetsplatsförlagda lärandet, APL.

Du gör APL på en arbetsplats, till exempel på en lunchrestaurang, en restaurang på sjukhus eller inom äldreomsorgen, i skolan eller i förskolan. Du följer arbetsplatsens arbetstider.

Studium har sedan länge mycket goda och etablerade kontakter med branschen.

Studiemedel

Utbildningen ger rätt till studiemedel via CSN.

Kostnader

Kostnader för arbetskläder och kurslitteratur tillkommer.

Mariela: Våra lärare är bäst!

Ända sedan Mariela var ung har hon velat arbeta med mat och utbilda sig till kock. Men i hemlandet fanns inte den karriärmöjligheten. Det var först när hon kom till Sverige som hon fick möjlighet att uppfylla sin ungdomsdröm. Nu är Mariela nyutexaminerad storkökskock i jobb med framtidsmålet att vidareutbilda sig ytterligare ett steg till restaurangkock. 

Läs mer

Ivan: Kockutbildningen visar vägen mot eget konceptkök

Ivan Kalajdzic visste inte att han var så bra på att laga mat när han av en slump kom in på utbildningen till storkökskock på Studium. Idag har han stora visioner för att skapa matglädje med hög kvalitet i Göteborg.

Läs mer

Tor: Det var en bra chock!

Han trivs väldigt bra på Studium och tycker om att de får göra mer avancerade saker. Redan första lektionen fick de i uppgift att steka ryggbiff. ”Det var en bra chock” säger Tor, som hade trott att de skulle börja på en enklare nivå.

Läs mer

Anong: Om alla skulle äta bra kommer fler att må bättre.

Anong älskar att laga mat. Hon läser Restaurangkock på Studium och hemma kan hon stå i flera timmar och laga mat till släkt och vänner.

Läs mer