Restaurangkock – öppen för ansökan januaristart
Gymnasial vuxenutbildning, kurspaket 44-47 veckor
Utbildningen är för dig som vill arbeta som kock på à la carte- eller lunchrestaurang, på hotell eller bistro i Sverige eller någon annanstans i världen.
- Kursstart 6 januari 2025
- Eferanmälan öppen 11 december 2024 - 21 januari 2025
- Ansökningsperiod 25 september - 22 oktober 2024
- Plats Studium, Skånegatan 20, Göteborg
- Kurslängd 44-47 veckor
Arbetsmarknad
Efter utbildningen finns det många arbeten att välja mellan för dig som kock. Du kan arbeta som kock på en trendig restaurang i storstan, gästgiveri på landet, konferensanläggning eller lunchrestaurang.
Utbildningsinnehåll
Du får lära dig allt från grunderna i matlagning till avancerad matlagning för à la carte och fine dining. Du får goda kunskaper i hygien och ergonomi, livsmedel och näringslära. Dessutom fördjupar vi oss inom dietik och specialkost. Du lär dig också om mat och dryck i kombination.
Du tränar matlagning i något av våra metodkök och i vår restaurang. Under kursen Matlagning specialisering får du fördjupa dig inom ett område du är intresserad av.
Förkunskaper
Du ska ha godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.
Om du har tillräckliga kunskaper i svenska, men saknar betyg, kan du få göra en nivåbedömning.
Praktik/APL
En viktig del av utbildningen är praktiken, som kallas arbetsplatsförlagt lärande, eller APL. Skolan har sedan länge mycket goda kontakter med branschen och du genomför de arbetsplatsförlagda delarna på väletablerade restauranger, hotell eller
caféer i Göteborg. Du följer praktikplatsens arbetstider, vilket ibland innebär arbete på kvällar och helger.
Studiemedel
Utbildningen ger rätt till studiemedel via CSN.
Kostnader
Kostnader för arbetskläder och kurslitteratur, cirka 1 500-2 000 kronor
Utbildningen innehåller följande kurser:
Gemensamma kurser
- Ämnesintroduktion
- Matlagning 1- 3
- Hygien
- Specialkost
- Service och bemötande
- Yrkesspråk
Påbyggnadskurser
- Matlagning 4
- Mat och dryck i kombination
- Matlagning specialisering
Ansökan
Frågor om ansökan och antagning
info@arbvux.goteborg.se
Frågor om utbildningens innehåll
info.skanegatan@educ.goteborg.se
Följ oss gärna på sociala kanaler!
Instagram – Studium Restaurang
Facebook – Studium Restaurang
Mariela: Våra lärare är bäst!
Ända sedan Mariela var ung har hon velat arbeta med mat och utbilda sig till kock. Men i hemlandet fanns inte den karriärmöjligheten. Det var först när hon kom till Sverige som hon fick möjlighet att uppfylla sin ungdomsdröm. Nu är Mariela nyutexaminerad storkökskock i jobb med framtidsmålet att vidareutbilda sig ytterligare ett steg till restaurangkock.
Ivan: Kockutbildningen visar vägen mot eget konceptkök
Ivan Kalajdzic visste inte att han var så bra på att laga mat när han av en slump kom in på utbildningen till storkökskock på Studium. Idag har han stora visioner för att skapa matglädje med hög kvalitet i Göteborg.
Tor: Det var en bra chock!
Han trivs väldigt bra på Studium och tycker om att de får göra mer avancerade saker. Redan första lektionen fick de i uppgift att steka ryggbiff. ”Det var en bra chock” säger Tor, som hade trott att de skulle börja på en enklare nivå.
Anong: Om alla skulle äta bra kommer fler att må bättre.
Anong älskar att laga mat. Hon läser Restaurangkock på Studium och hemma kan hon stå i flera timmar och laga mat till släkt och vänner.