Storkökskock

Gymnasial vuxenutbildning, kurspaket 47 veckor

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som kock i storkök inom skola, förskola, äldreomsorg, på sjukhus eller på hotell.

  • Kursstart 5 augusti 2024
  • Ansökningsperiod 3-30 april 2024
  • Plats Studium, Skånegatan 20, Göteborg
  • Kurslängd 47 veckor

Ansök här Kursblad

Arbetsmarknad

För dig som är kock finns många arbeten att välja mellan. Efter utbildningen kan du arbeta som kock på lunchrestaurang, inom konferens, på hotell eller i storkök på sjukhus, i äldreomsorgen, i skolan och på förskolor.

Innehåll i utbildningen

Du får lära dig allt ifrån grunderna i matlagning till att laga specialkost. Du får goda kunskaper i hygien och ergonomi, livsmedel och näringslära.

Du lär dig vad service är, hur du bäst tar hand om en gäst och får gästen att vilja komma tillbaka. Du tränar matlagning i något av våra metodkök och i vår restaurang.

Praktik/APL

En viktig del av utbildningen är praktiken, som kallas arbetsplatsförlagt lärande, eller APL.

Du gör APL på en arbetsplats, till exempel på en lunchrestaurang, en restaurang på sjukhus eller inom äldreomsorgen, i skolan eller i förskolan. Du följer arbetsplatsens arbetstider.

Studium har sedan länge mycket goda och etablerade kontakter med branschen.

Förkunskaper

Du ska ha godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Om du har tillräckliga kunskaper i svenska, men saknar betyg, kan du få göra en nivåbedömning.

Studiemedel

Utbildningen ger rätt till studiemedel via CSN.

Kostnader

Kostnader för arbetskläder och kurslitteratur cirka 1 500 – 2 000 kronor.

Mariela: Våra lärare är bäst!

Ända sedan Mariela var ung har hon velat arbeta med mat och utbilda sig till kock. Men i hemlandet fanns inte den karriärmöjligheten. Det var först när hon kom till Sverige som hon fick möjlighet att uppfylla sin ungdomsdröm. Nu är Mariela nyutexaminerad storkökskock i jobb med framtidsmålet att vidareutbilda sig ytterligare ett steg till restaurangkock. 

Läs mer

Ivan: Kockutbildningen visar vägen mot eget konceptkök

Ivan Kalajdzic visste inte att han var så bra på att laga mat när han av en slump kom in på utbildningen till storkökskock på Studium. Idag har han stora visioner för att skapa matglädje med hög kvalitet i Göteborg.

Läs mer

Anong: Om alla skulle äta bra kommer fler att må bättre.

Anong älskar att laga mat. Hon läser Restaurangkock på Studium och hemma kan hon stå i flera timmar och laga mat till släkt och vänner.

Läs mer

Tor: Det var en bra chock!

Han trivs väldigt bra på Studium och tycker om att de får göra mer avancerade saker. Redan första lektionen fick de i uppgift att steka ryggbiff. ”Det var en bra chock” säger Tor, som hade trott att de skulle börja på en enklare nivå.

Läs mer