Jag lär mig massor om pedagogik och om barns utveckling!

Den allra första tiden på utbildningen till barnskötare tänkte Maryam hoppa av skolan flera gånger.
– ”Jag tänkte, hur kul är det att bara passa barn hela tiden?”
Nu när hon nästan är färdig med utbildningen vet hon att yrket handlar om så mycket mer.

Den allra första tiden på utbildningen till barnskötare tänkte Maryam hoppa av skolan flera gånger.
– Jag tänkte, hur kul är det att bara passa barn hela tiden?

Maryam hade tidigare gjort just det när hon jobbade i en vikariepool. Då blev hon inringd till olika förskolor som behövde personal. Hon hjälpte till med allt möjligt, men mest såg hon till att barnen inte skadade sig. Nu när hon nästan är färdig med utbildningen vet hon att yrket handlar om så mycket mer.

– Jag fick lära mig massor om pedagogik och om barns utveckling – hur viktigt det är att förstå hur barnen tänker.

Maryam har själv en son och tror att hon blivit en bättre mamma nu än innan hon gick utbildningen. Hon förstår på ett annat sätt hur hennes son tänker. Just nu är han orolig för att gå till simskolan. Inte för att sjunka, eftersom han är jättebra på att simma, men han och de andra barnen har fått för sig att det finns en stor val på botten av bassängen.
– Jag förstår varför han oroar sig. Det är en del av hans utveckling.

Maryam pratar med stort engagemang om vilket viktigt yrke det är att jobba med barn. Det var också genom dem som hon vågade att träna på att prata svenska och inte bara läsa grammatik i skolan.

– Det var barnen som lärde mig prata bättre svenska. De tyckte inte jag var dum som sa fel. Om jag sa att jag var trött sa de bara ”nej Maryam, du är inte trYtt , det heter trÖtt!

I Maryams hemland, Iran, jobbade hon tidigare som fotograf och konstnär, som chef på en digital avdelning på ett stort företag i Teheran. Företaget var ett av de första som använde digitala medel och Maryam lärde då ut hur man använde Photoshop. När hon talar om konst och om när hennes konstnärliga talang först upptäcktes, slutar hon anstränga sig för att orden ska komma ut på korrekt svenska.

– Det var under en bildlektion i skolan. Vi skulle göra ett stilleben och jag målade av ett granatäpple. Kärnorna såg så trovärdiga ut att min lärare häpnade!

I framtiden vill Maryam kanske ta upp sin konst igen men nu närmast satsar hon på att bli världens bästa barnskötare.

– Det finns inget annat yrke som ger en lika många gratiskramar. På arbetstid!

Maryam har läst Barn & fritidsprogrammet.